Severna Makedonije: Prvo službeno učešće kao punopravni član NATO

Severna Makedonije: Prvo službeno učešće kao punopravni član NATO

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, prvi je put predstavljao zemlju kao punopravnu članicu NATO-a na sastanku ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza. Sastanak je, zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19, održan putem video konferencije.

Nikola Dimitrov izrazio je zahvalnost državama članicama na dovršenju procesa pridruživanja, čime je Severna Makedonija službeno postala 30. članica Alijanse prošle nedelje, nakon dve decenije priprema.

Pored toga, Dimitrov je naglasio važnost pridruživanja Severne Makedonije NATO-u kao zajedničkog uspeha u naporima za regionalnu i evropsku stabilnost i zajedničko upravljanje globalnim izazovima.

„Ovaj uspeh ne pripada samo nama. Ovo je uspeh svih naših partnera u evroatlantskoj zajednici, koji dele jedinstvo i solidarnost u vrednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona. Proširenje saradnje, pomoći i informacija trebalo bi da bude brže od širenja pandemije“, rekao je Dimitrov tokom sastanka.

Komentarišući glavnu temu sastanka, odnosno pandemiju COVID-19, Dimitrov je podvukao mere Vlade da se pozabavi ovim globalnim izazovom, ističući potrebu pomoći Saveza u ovom pitanju prema pogođenim državama članicama. Ističući princip solidarnosti na kojem počiva NATO, u zajedničkoj izjavi ministara naglašava se neophodnost preduzimanja hitnih i koordiniranih akcija na rešavanju krize i ublažavanja njenih posledica.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je na konferenciji za štampu da je ključno pitanje na sastanku bilo izbegavanje da zdravstvena kriza, kao posledica pandemije koronavirusa, postane bezbednosno pitanje.

Tokom sastanka razgovarano je i o pitanjima koja se tiču Afganistana, šireg regiona Bliskog Istoka i Severne Afrike, kao i situacije u Siriji. Nikola Dimitrov je takođe potvrdio spremnost Severne Makedonije da dodatno doprinese akcijama i prioritetima NATO-a. / ibna