Shahini: Finansijska kriza na Kosovu mogla bi se produbiti ako se odloži formiranje institucija

Shahini: Finansijska kriza na Kosovu mogla bi se produbiti ako se odloži formiranje institucija

Odlaganje formiranja institucija nakon izbora 14. februara pogoršaće ekonomsku krizu u zemlji, tvrdio je šef Kosovskog poslovnog saveza (AKB) Agim Shahini.

U intervjuu, Shahini je rekao da bi nefunkcionisanje tela koja donose odluke moglo da ometa procese donošenja odluka i donošenja zakona.

„Očigledno zato što, kada su međunarodni fondovi spremni da podrže razne ekonomije u krizi na Balkanu, i s obzirom na to da se tim ekonomijama može pomoći samo ako postoji ekonomska stabilnost koju prate funkcionalni Parlament i vlada koji donose odluke i donose zakone, tek tada ćemo imati dovoljno resursa za ekonomski razvoj zemlje“.

Takođe je dodao da predstoji kriza zbog nefunkcionisanja parlamenta i vlade, ali i odluka koje treba doneti za ekonomski rast i oporavak.

Kako je objasnio, dijalog između Kosova i Srbije biće jedan od izazova i prepreka u razvoju i integraciji Kosova u međunarodne mehanizme.

Shahini je rekao da će se zemlja suočiti sa ekonomskom i političkom krizom 2021. godine. Dodao je da je prošle godine Specijalni sud naštetio imidžu zemlje.

„Ove godine suočićemo se sa ekonomskom krizom, političkom krizom, a da ne pominjemo štetu koju je imidž naše zemlje pretrpeo tokom protekle godine, uključujući Specijalni sud i dijalog sa Srbijom, što će predstavljati jedan od izazova i prepreka kosovskom razvoj i integracija u međunarodne mehanizme“, zaključio je Shahini. / ibna