Shaviv i Asad pod finansijskom istragom Tužilaštva Crne Gore

Shaviv i Asad pod finansijskom istragom Tužilaštva Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je finansijsku istragu protiv državljanina Izraela i Velike Britanije, Arona Shaviva, bivšeg šefa izborne kampanje Demokratskog Fronta (DF), njegovog saradnika, bivšeg agenta CIA-e Josepha Assada i još osam osoba optuženih za umešanost u kriminalne aktivnosti i zaveru zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Kako izveštavaju mediji u Crnoj Gori, podaci o pokretanju finansijske istrage protiv Assada i ostalih devet osoba objavljeni su u izveštaju Specijalnog tužilaštva, u kome su navedeni šestomesečni rezultati u 2019. godini u vezi sa brojem započetih postupaka i finansijskih istraga.

„Finansijska istraga protiv 10 lica pokrenuta je 28. maja 2019. zbog uspostavljanja zločinačke organizacije i pokušaja terorizma“, navodi se u izveštaju.

Pod istragom je pokušaj puča u Crnoj Gori iz 2016. godine. Nakon šest meseci podignuta je optužnica protiv 14 lica. Nakon što je Tužilaštvo prikupilo dokaze u julu 2018. godine, istraga je proširena na Assada i njegove saradnike. Tužilaštvo je otkrilo matricu aktivnosti grupe kao i načina finansiranja predizborne kampanje DF-a.

Istražitelji su uspeli da uđu u novčane tokove i otkriju ulogu Arona Shaviva. Kampanju DF-a navodno su finansirali ruski državljani preko kompanije Shaviv. Višemesečna istraga pokazala je da je kampanju DF-a za parlamentarne izbore finansirala kompanija LLP u Češkoj preko kompanije DC LTD u vlasništvu Shaviva i registrovane na Kipru.

„Prikupljeni dokazi pokazuju da je osumnjičeni A. S. platio preko 1,15 miliona evra tokom svog angažmana u političkoj kampanji“, piše u izveštaju.

Tužioci sumnjaju da je Shaviv platio za političku kampanju u Crnoj Gori i preduzimao aktivnosti usmerene na zaštitu članova kriminalne organizacije.

Osim Assada, Shaviva i njihovih saradnika, Specijalno državno tužilaštvo Crne gore je pokrenulo finansijske istrage protiv 183 osobe i 150 kompanija zbog navoda o ilegalno stečenoj imovini.