Shell započeo probno bušenje na obali Bugarske

Shell započeo probno bušenje na obali Bugarske

Royal Dutch Shell dao je signal za pokretanje podvodnih istraživanja u cilju lociranja rezervi nafte i gasa na bugarskoj obali, a posebno oko grada Burgasa.

Ali, Shell nije jedini u tome. Kompaniji će pomagati španski Repsol i Australian Woodside Energy, koji su takođe sklopili obavezujući sporazum sa bugarskom vladom, od 2016. godine, za sprovođenje podvodnog probnog bušenja, na velikim dubinama.

„Sa partnerima i dobrim standardima počeli smo da se pripremamo za sprovođenje probnog bušenja u narednih 18 meseci. Očekuje se da će se mašina za bušenje pomeriti do interesantne tačke tako da 1. aprila možemo da obavimo naše prvo probno bušenje“, rekao je Alekander Kaies, šef Shell-a u Bugarskoj.

“Period od faze istraživanja i početka eksploatacije do proizvodnje sirove nafte iz ove oblasti može da traje od šest do deset godina”, rekao je Alekander Kaies.

Preciznije, prvo probno bušenje će se obaviti u polju Khan Kubrat 1-14 u Crnom moru na dubini od 1.300 metara i, prema projektu, očekuje se da će trajati tri meseca.

U novembru je Total, zajedno sa austrijskim OMV-om i španskim Repsolom, proveo svoje treće probno bušenje uz polje, za koje se očekuje da će Shell istraživati u Crnom moru.

Očekuje se da će se investicija kompanije Shell kretati između 50 i 150 miliona dolara u polju Khan Kubrat u Crnom moru, 80 km od grada Burgasa, u jugoistočnom delu zemlje.

Faza eksploatacije će se nastaviti, prema Alekanderu Kaiesu, narednih 20 do 30 godina.

Cilj je, međutim, u prvoj fazi, proizvoditi 75.000 barela sirove nafte dnevno tokom jedne decenije, kao što se desilo u drugim sličnim slučajevima./ibna