Simić: Odbijanje Prištine da formira ZSO predstavlja pretnju opstanku Srba

Simić: Odbijanje Prištine da formira ZSO predstavlja pretnju opstanku Srba

Odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), na šta se obavezala 2013. godine, predstavlja neposrednu pretnju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Delegacija Srpske liste sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Priština-Beograd Miroslavom Lajčakom, gde će, prema informacijama, ponoviti da bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude formirana što pre i da treba zaustaviti niz napada na pripadnike srpskog naroda.

Simić je za TV Prva rekao da Priština odlaže ono na što se obavezala 2013. godine u vezi sa formiranjem ZSO i naglasio da učešće srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama zavisi od načina na koji se vlasti Prištine suočavaju sa srpskim narodom.

„Od kada su Srbi ušli u kosovske institucije, crvena linija je bila zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, uglavnom političkim sredstvima kroz institucije. Priština sada negira obaveze na koje je pristala briselskim sporazumom. Ovo je neposredna pretnja opstanku Srba na Kosovu i Metohiji “, naglasio je Simić.

Reagujući na izjavu kosovskog premijera Avdulaha Hotija da pojedinačnih sporazuma neće biti dok se ne postigne sporazum o uzajamnom priznavanju, Simić je rekao da učešće srpskih političkih predstavnika u prištinskim institucijama zavisi od toga kako se vlasti odnose prema srpskom narodu.

„Ovo nije pretnja, kao što neki u Prištini kažu, to je dobronameran savet, jer obaveze Prištine ne potiču samo iz Briselskog sporazuma, već i iz odluka kosovske vlade, ali i kosovske narodne skupštine, koja je dvotrećinskom većinom primorala kosovske institucije da uspostave ZSO“, istakao je Simić. / ibna