Simitisova intervencija uzburkala vode u Novoj demokratiji i SIRIZI

Simitisova intervencija uzburkala vode u Novoj demokratiji i SIRIZI

Najveća grčka opoziciona stranka SIRIZA napala je premijera Kyriakosa Mitsotakisa u vezi s grčko-turskim odnosima što je kulminiralo člankom bivšeg premijera Costasa Simitisa. U međuvremenu, glavna opoziciona stranka se suočava sa prvim preprekama na putu ka proširenju i transformaciji stranke.

U članku u listu “Ta Nea”, bivši premijer Costas Simitis, govoreći o toku grčko-turskih odnosa u poslednjih 20 godina, ostavio je prostor za razne insinuacije protiv svog naslednika Kostasa Karamanlisa i vlade Nove demokratije.

Kostas Simitis se u svojoj analizi fokusirao na period “Helsinškog sporazuma”, 1999. godine nadalje. Osvrćući se na samit u Helsinkiju 2004. godine, naglasio je da je put za priključenje Turskoj počeo bez rešavanja problema sa Grčkom oko Ekskluzivne ekonomske zone i kontinentalnog pojasa, optuživši Kostasa Karamanlisa da nije izneo nijednu primedbu.

“Ono što se desilo 2004. godine ogleda se u današnjim turskim pretnjama i iznudama”, primetio je Simitis. Takođe je podržao žalbu Međunarodnom sudu u Hagu, napominjući da ona predstavlja “način da se postigne mirno rešenje u grčko-turskim sporovima”.

Ova intervencija Simitisa izazvala je, kako se i očekivalo, razne reakcije. Simitisove stavove pozdravili su predsednica KINAL-a Fofi Gennimatas i George Papandreou. Zamjenik ministra vanjskih poslova Giorgos Koumoutsakos opisao je članak bivšeg premijera kao “zločine i glasove sitničavosti”.

Međutim, izgleda da je i sam Costas Simitis bio uznemiren zbog naslova koji je „Ta Nea“  izabrao za njegov članak, a koji glasi: „Karamanlis je kriv za sve“. “Lični napadi na političare, poput onog na naslovnoj stranici novina, uvek su mi bili čudni”, rekao je u jednoj izjavi, napominjući da je članak imao naslov: “Uspeh koji nije završio”.

SIRIZA: Mitsotakis svoje unutarstranačke probleme rešava grčko-turskim odnosima

Izvori iz ugla SIRIZE veruju da je izbor novina – „koje su u vlasništvu istaknutog Mitsotakisovog pristalice“ – promenom naslova članka Costasa Simitisa, doneo „eliminaciju“ još jednog bivšeg premijera, Kostasa Karamanlisa, iz trke za poziciju Predsednika Republike. „To je dokaz tekućeg unutarstranačkog obračuna koji se trenutno odvija u Novoj demokratiji“, ističu isti izvori, optužujući Kyriakosa Mitsotakisa da je odlučio da iskoristi grčko-turske odnose za rešavanje svojih unutarstranačkih problema.

Istovremeno, glavna opoziciona stranka poziva na “obelodanjivanje učešća Ministarstva odbrane” u “provladinim” nedeljnim novinama. „Vlada se bavi čak i glavnim nacionalnim pitanjima u smislu komunikacije, a ne suštine“, ističu oni.

Simitis izaziva gužvu unutar sistema SIRIZA

Bivši SIRIZA ministar zdravlja Pavlos Polakis žestoko je napaona Costasa Simitisa. Objavom na Fejsbuku uzvratio je bivšem premijeru, predstavljajući ga kao odgovornog za „ono što se dešavalo oko ostrva Imije“ i „izručenje Ocalana Turcima“. To je izazvalo reakciju trojice funkcionera Naprednog saveza i bivših rukovodilaca PASOK-a koji su bili pristalice Costasa Simitisa,a  koji su napisali saopštenje u kojem optužuju Pavlosa Polakisa za „anahronistički i nacionalistički pristup“ kada je reč o rešavanju nacionalnih pitanja.

„SIRIZA bi trebalo da prestane sa izazivanjem svađa unutar Nove demokratije nacionalizacijom problema i umesto toga da se fokusira na svoje postojeće probleme“, prokomentarisao je direktor pres-službe Nove demokratije.

Ova javna kontroverza otkriva da put SIRIZE ka prolećnoj konferenciji kojia će biti signal za njenu transformaciju u glavnog protagonistu napredne frakcije u Grčkoj, neće biti posut laticama ruže. Učestvovaće stotine bivših rukovodilaca PASOK-a koji su prešli u SIRIZU… donose i 15-godišnji sukob u PASOK-u između „Papandreouovaca“ i „Simitisovaca“. U međuvremenu, odgovori stižu i od rukovodilaca SIRIZE, posebno  levičarskog trenda iz starosne grupe 53+, ali i mladih stranke. / ibna