SIRIZA će formirati front protiv promena u oblasti minimalnih plata i primarnog prebivališta

SIRIZA će formirati front protiv promena u oblasti minimalnih plata i primarnog prebivališta

SIRIZA pokušava da prevaziđe introvertnost i unutarstranačke tenzije prouzrokovane procesom obnove stranke konsolidacijom fronta u oblasti radnih odnosa i zaštite primarnog prebivališta. U isto vreme, postoji napor da se postigne saradnja između progresivnih snaga u Parlamentu, naime sa KINALom i DiEM25.

„Mitsotakis, koji je pre izbora obećavao „mnogo dobrih poslova” i povećanje minimalne plate duplo više od stope rasta, sada mora zauzeti jasan stav. Hoće li on jednom podržati radnike ili će i dalje podržavati samo jake finansijske interese?“, izjavio je Alexis Tsipras u sredu posle podne, dok je ranije SIRIZA u Parlament uputila Predlog zakona za povećanje minimalne plate. Ranije se sastao politički Sekretarijat stranke.

Predlog predviđa povećanje od 7,5% u 2020. i 7,5% u 2021. godini, kao i ponovno uspostavljanje nadležnosti za definisanje minimalne plate kod nacionalnih socijalnih partnera putem nacionalnog opšteg kolektivnog ugovora od 1. januara 2022. Kao što naglašava glavna opoziciona stranka, ovo je nastavak plana iz vremena kada je SIRIZA bila na vlasti, koje je predvideo povećanje od 11% na početku 2019. godine a zatim se planira porast za 7,5% u 2020. godini i 7,5% u 2021. godini.

Istovremeno, Odeljenje za privredu SIRIZA pozvalo je na formiranje “fronta društvenih i političkih snaga za zaštitu primarnog prebivališta”, bacajući loptu na KINALov stadion. Uostalom, stranka Fofi Gennimate otvorila je čitav dijapazon reakcija, optužujući ministra za razvoj Adonisa Georgiadisa da se identifikuje sa zahtevima Fonda i banaka za uopštene aukcije.

U međuvremenu, stranka je kritikovala Vladu u vezi sa minimalnom platom i neispunjavanjem svojih predizbornih obćanja o izuzetno kvalitetnim i dobro plaćenim poslovima. Navodi se da KINAL, prema izveštajima, traži da uloži amandman za vraćanje 13. penzije koju je Vlada ukinula. Čini se da najviši rukovodioci SIRIZA podržavaju ovu inicijativu, ističući da je to logika stranke jer je Tsiprasova Vlada ove prihode za penzionere usvojila sa namerom da uspostavi punu 13. penziju.

Prema dobro obaveštenim izvorima, SIRIZA i KINAL zajedno su se dogovorili o neformalnom „primirju“. „Naše razlike su očigledne, ali veliki protivnik je tvrdo neoliberalno pravo Vlade Kyriakos Mitsotakis-a. Politički “roller coaster” za socijalna i radna prava mora se sukobiti sa snažnim progresivnim frontom”, navodi izvor. / ibna