SIRIZA: Hoće li Vlada demantovati Erdoganove izjave ili neće?

SIRIZA: Hoće li Vlada demantovati Erdoganove izjave ili neće?

Turski predsednik Erdogan ponovo je zapalio grčku političku scenu, svojim izjavama o Imiji i referencama na komunikacije turskog ministra odbrane sa njegovim kolegom u Atini.

Rasprava je pokrenuta danas. Novinar na televiziji Alpha izvestio je o svom kontaktu sa ministrom odbrane Nikosom Panagiotopoulosom, ističući da je ministar negirao da je ikada uspostavio bilo kakav kontakt i bilo kakav sporazum sa Ankarom. “Nisam odgovoran da vodim takve razgovore”.

Nedugo zatim, Ministarstvo odbrane je u saopštenju objavilo da ministar „nikada nije dao takvu izjavu“. „Sve ostalo nije ništa drugo nego proizvod interpretacija i razmišljanja onih koji takv poruke šalju, ali to ne može zameniti zvanične kanale komunikacije između država“, navodi se u saopštenju.

Novinar je sa svoje strane naglasio da su dokazi koji potvrđuju razgovor sa ministrom i njegov sadržaj bili unakrsno provereni. SIRIZA je pozvala premijera da reaguje rekavši: „Dakle, demantuje li izjave turskog predsednika ili ne?“ „Vlada bi, konačno, trebalo da shvati da kritična nacionalna pitanja zahtevaju ozbiljnost i da nema mesta za tako opasan amaterizam“, napominje glavna opoziciona stranka u svojoj izjavi.

Grčki Pokret za promene – KINAL naglašava da je neophodno da Vlada odgovori na Erdoganove provokativne izjave. „Ministar nacionalne odbrane i dalje ćuti na primedbe o Imiji koje je Erdogan ispljunuo tokom svog govora“, rekao je portparol Pokreta za promene Andreas Loverdos. / ibna