SIRIZA i ND se spremaju za “tešku” borbu za izborni rezultat

SIRIZA i ND se spremaju za “tešku” borbu za izborni rezultat

Bivši portparol grčke vlade, Dimitris Tanakopoulos, izjavio je u ponedjeljak Atinskoj novinskoj agenciji da je uveren da bi vladajuća SIRIZA mogla pobediti na opštim izborima sledećeg meseca.

U prvom poluvremenu “naš protivnik je iskoristio naše greške […] ali u drugom poluvremenu to se neće ponoviti. Imamo plan, tim i osobu koja zna kako da vodi u teškim okolnostima”, rekao je Tzanakopoulos za premijera Alexisa Tsiprasa. Bivši portparol – koji je kandidat za poslanika u izbornoj jedinici Atine A, a na mestu portparola ga je zamenila Efi Achtsiogloua – rekao je da SIRIZA vodi “kolektivnu bitku širom Grčke zbog zajedničkog cilja”.

Ova izjava je usledila nakon vesti da poslanik SIRIZE za Samos, Dimitris Sevastakis, neće biti kandidat za reizbor 7. jula. Lokalni izveštaji takođe sugerišu da se neki istaknuti članovi stranke prepiru iza kulisa o tome ko će biti uključen u državnu kartu SIRIZA, koja garantuje izbor u parlament za određeni broj kandidata.

Tzanakopoulos je istakao razlike u programima politike koje SIRIZA i Nova demokratija planiraju da sprovedu, ističući da je vlada već najavila 15.000 novih radnih mesta u obrazovanju, dok Nova demokratija planira da zaposli jedno u javni sektor za svakih pet odlazaka, znači 75.000 bi moralo da ode kako bi se zaposlilo 15.000 nastavnika. “Koliko će škola do tada biti bez nastavnika”, zapitao se Tzanakopoulos.

Pored toga, on je govorio o “haotičnoj razlici” u pitanjima rada. Tvrdi da je SIRIZA uspela otvoriti 400.000 novih radnih mesta u poslednje četiri godine, kada je od 2010. do 2014. izgubljeno ukupno milion radnih mesta. On je naglasio da će desničarska Nova demokratija smanjiti plate, ukinuti osnovne principe kolektivnog pregovaranja i smanjiti poreze za velike korporacije.

U ime Nove demokratije, potpredsednik stranke Adonis Georgiadis, koji je takođe razgovarao sa Atinskom novinskom agencijom, izrazio je mišljenje da će opšti izbori 7. jula biti “potpuno otvorena izborna trka, ali i teška bitka”.

“Pokušavamo da ubedimo čak i poslednjeg građanina, one koji su glasali za nas i one koji još nisu glasali za nas”, rekao je Georgiadis o kampanji stranke, dodajući da Grci moraju da biraju između “mračne Grčke na čijem je čelu Alexis Tsipras” ili “sjajne Mitsotakisove Grčke “.

Na pitanje o prioritetima buduće vlade Nove demokratije, potpredsednik stranke je rekao da će se “smanjenje poreza, bezbednosti i ograničavanje birokratije” pokrenuti odmah nakon izbora./ibna