SIRIZA prati šta rade Samaris i Schinas

SIRIZA prati šta rade Samaris i Schinas

Govor koji je Antonis Samaras održao tokom Kongresa Nove demokratije podigao je tenzije kako u stranci tako i na političkoj sceni.

Bivši premijer predstavio je manifest sa snažnim nacionalističkim i ekstremno desničarskim osobinama, iznevši dve tačke koje su izazvale snažne reakcije opozicije i izazvale nemir u Vladi.

Govoreći o izbegličkom pitanju, koje se nalazi na vrhu liste vladine agende, a istovremeno je glavni uzrok zabrinutosti, Antonis Samaras pomenuo je slučajeve „ilegalnog naseljavanja“ i „invazije“, preuzevši retoriku krajnje desnice. Istovremeno, pozvao je V ladu da se odmah i na bilo koji način oslobodi sporazuma iz Prespe.

Lider opozicione SIRIZE i bivši premijer, Alexis Tsipras, obraćajući se Centralnom odboru za rekonstrukciju SIRIZA, pozvao je Kyriakosa Mitsotakisa da “zauzme jasan stav” protiv Samarasovog predloga. Istovremeno, zatražio je pojašnjenja u vezi sa tim da li “Vlada može sama zaštititi ovaj sporazum”, a u suprotnom je “prozor široko otvoren i za destabilizaciju na severnoj strani zemlje”.

„Koja je poruka koju bivši premijer pokušava da prenese širom zemlje kada govori o „ilegalnom naseljavanju?“, pitao se portparol SIRIZA  na kanalu ANT1. Optužio je Novu demokratiju da je u prethodnom periodu održavalaatmosferu mržnje u lokalnim zajednicama.

 

“Ksenofobične i netolerantne reakcije kojima svedočimo su “zasađene” od strane Nove demokratije još davno. Očekujemo da Mitsotakis razjasni da li prihvata ta stajališta kao što je izneto na kongresu njegove stranke“, naglasio je on.

U isto vreme, izjave novog komesara Margaritisa Schinasa na kongresu Nove demokratije izazvale su dalje nezadovoljstvo u SIRIZA. “Grčka je ponovo na putu ka ozbiljnosti, stabilnosti, evropskim tonovima i racionalnom upravljanju”, izjavio je Schinas, član Nove demokratije i potpredsednik Evropske komisije,  u svom govoru prvog dana mandata.

SIRIZA govori o „politički nepravednoj igri“, a lider stranačke Evrogrupe postavio je urgentno pitanje Komisiji: „Koje korake namerava da preduzme kako bi se obezbedila politička neutralnost, što se odnosi kako na potpredsednika Schinasa, tako i na sve članove Komisija uopšte? “, navodi u svom pitanju Dimitris Papadimoulis .

Govoreći na radio stanici „Sto Kokkino 105.5“, poslanik SIRIZA dodao je još ulja na vatru: „Prvog dana svog mandata Schinas je uradio ono što Dimitris Avramopulos nije uradio u pet godina; to jest, od evropskog komesara iz Grčke prešao je na maskotu i plakat za K. Mitsotakisa“, primetio je Avramopulos. / ibna