SIRIZA: Mitsotakis sa sastanka sa Merkelovom nije poneo ništa osim želja

SIRIZA: Mitsotakis sa sastanka sa Merkelovom nije poneo ništa osim želja

SIRIZA je dala lošu ocenu sastanku Mitsotakisa sa Merkelovom, ističući da je „završio sastanak sa njemačkom kancelarkom, a da nije dobio ništa osim želje i podrazumevanih verbalnih osuda protiv turske ucene i instrumentalizacije izbeglica od strane Recepa Tayyipa Erdogana. „Rešenje za Erdoganove ucene i izbegličku krizu ne može biti samo verbalna solidarnost i pretvaranje Grčke u zatvor za duše“, napominje glavna opoziciona stranka u saopštenju.

Najveća ooziciona stranka je grčkog premijera optužila da ništa nije tražio, ističući da internacionalizacija problema turskog “nije samo informacija, već i zahtev da Evropa, a posebno Nemačka, preuzmu odgovornost”.

Stranka se takođe kritički osvrnula na činjenicu da nije spomenuta potreba za vanrednim samitom i sankcijama protiv Ankare – stalni zahtev koji Alexis Tsipras već dve nedelje izražava – niti o potrebi podeli teretai postizanju dogovora o novom programu preseljenja izbeglica u Evropi poput 2016. “On je jednostavno samo ponovo izneo zahtev za preseljenje dece izbeglica bez pratnje, i to samo dobrovoljno”, ističe SIRIZA u svojoj izjavi.

Istovremeno, naglašava se da nije bilo pomena o potrebi da se izbeglice presele iz Turske u Evropu, kako bi imali podsticaj da ostanu tamo.

Rasprava o “trojanskom konju” gura sukob Nove demokratije i SIRIZA do ivice

U međuvremenu, Vlada i SIRIZA su se ovog vikenda sukobili posle nečuvene izjave portparola vlade Steliosa Petsasada je SIRIZA delovala kao “Erdoganov Trojanski konj”. Ova izjava usledila je nakon navoda glavne opozicione stranke u vezi sa mobilizacijom ekstremnih desničarskih bandi, paravojnih i neonacističkih grupa iz Evrope, pošto su prijavljeni nasilni napadi na članove NVO, lekare i novinare, dok je škola za izbeglice u Lesvosu zapaljena.

„Vladin portparol je prešao svaku liniju vulgarnosti. Kako bi anulirao odgovornost Vlade za osmomesečni haos oko izbegličkog pitanja i neviđenu organizaciju naoružanih paravojnih i neonacističkih grupa, pribegava se praksi iz najmračnijih doba grčke istorije: stvaranju “izdajnika” i ” unutrašnjih neprijatelja”, komentariše SIRIZA, upirući prstom na Kyriakosa Mitsotakisa “kao jedinog odgovornog za retoriku građanskog rata koju koristi njegov portparol, kao i za ono što će se dogoditi Evrosu i Lesvosu kao rezultat mobilizacije oružanih grupa, koje se pretvaraju da su lokalni šerifi”. / ibna