SIRIZA “iz svih oružja puca na vladu“ u vezi sa primarnim viškovima

SIRIZA “iz svih oružja puca na vladu“ u vezi sa primarnim viškovima

Grčka opoziciona partija SIRIZA optužuje premijera Kyriakosa Mitsotakisa da je zanemario pitanje smanjenja primarnih viškova, neposredno pre prve posete Berlinu od kada je preuzeo poziciju premijera, gde će se sastati sa kancelarkom, Angelom Merkel. Opozicioni funkcioneri navodno imaju za cilj da smanje očekivanja od putovanja premijera u Nemačku, komentarišući da se u Parizu nije ni pominjalo pitanje viška.

Tokom jednog brifinga sa predstavnicima političkih stranaka, portparol vlade St. Petsas odgovorio je na pitanje o toj temi, rekavši da „vlada predlaže program reformi i postavljaće se pitanje viškova, kao što je premijer već izjavio, do 2021. godine”.

On je istakao da je rasprava započela pismom koji je poslao ministar finansija Christos Staikouras, kao deo pojačanog nadzora. Takođe je podvukao da su „sva tehnička sredstva koja mogu doprineti cilju smanjenja viškova dobrodošla“, kao odgovor na pitanje da li premijer tokom međunarodnih sastanaka postavlja pitanje restitucije profita od grčkih obveznica u posedu evropskih banaka.

“Vladin portparol Petsas na najformalniji mogući način priznao je danas prevaru koju su počinile Nova demokratija i Mitsotakis”, prokomentarisala je Kancelarija odnose sa javnošću SIRIZA-e. Kao što naglašava glavna opoziciona partija, premijer je „pretvorio smanjenje viškova u simbol tokom čitave tri godine, dok je smanjenje koje je prethodna vlada postigla odbacio, kreirajući poseban račun“.

„Bez obzira koliko se trudili da rasvetle situaciju, vlada će se uskoro suočiti sa svojim lažima“, tvrdi SIRIZA, verujući da će Mitsotakis, kada se bude bavio problemom budžeta, biti prisiljen da otkrije „svoj pravi plan smanjenja i nametanja, kako bi se finansirale poreske olakšice u korist interesa velikih preduzeća“.

Vlada: Komisija će odlučivati o viškovima

„Nećemo putovati u Berlin kao prosjaci“, izjavili su ranije vladini funkcioneri. Isti izvori primećuju da će o pitanju smanjenja primarnih viškova, za koje je potrebna izmena grčkog programa, odlučivati Komisija, smatrajući da su stvoreni pozitivni izgledi. / ibna