SIRIZA: Mitsotakisov plan je 20% manje plate a “imunitet krda” za MSP

SIRIZA: Mitsotakisov plan je 20% manje plate a “imunitet krda” za MSP

Grčka opoziciona stranka SIRIZA oštro je kritikovala Vladine mere u pogledu rada, privrede i turizma.

U saopštenju se navodi:

Nakon dva meseca odsustva koji je koštalo grčku ekonomiju, gospodin Mitsotakis je konačno predstavio svoj zloglasni plan za budućnost. Njegov plan zasnovan je na 20-postotnom smanjenju plata u privatnom sektoru, rotirajućim radnim smenama ili otpuštanjima radnika i “imunitetu stada” za preduzeća, kako bi se omogućilo preživljavanje jakih a uništavanje malih i srednjih. Plan koji nije ništa drugo nego recikliranje propalih recepata iz perioda 2010-2014., koji su doveli društvo na ivicu katastrofe, a ekonomiju na ivicu bankrota.

Za preduzeća:

– Nedostaje direktna podrška malim i srednjim preduzećima

– Iznos vraćenog depozita apsolutno je nedovoljan

– Garantni programi koje provodi Mitsotakisova Vlada isključuju ogromnu većinu preduzeća

– Najavljeno je smanjenje akontacije poreza bez preciziranja koliko i na koga će to uticati. Podsećamo da je SIRIZA u svoj program uključila 50% umanjenja akontacije poreza za fizička lica i samostalna preduzeća i 80% za pravna lica. Ovo smanjenje bi bilo na nivou države od 1. 1.2020. godine, ali je gospodin Mitsotakis je izabrao drugu kombinaciju politika.

– Najavljeno smanjenje stope PDV-a uopšte neće imati smisla ako ne bude prometa.

– Ne postoji nijedna posebna mera za subvencionisanje turističke potražnje.

Gospodin Mitsotakis takođe nije propustio da još jednom ponovi laži o navodno dobrim rezultatima njegove vlade u pogledu rasta. Suprotno njegovim tvrdnjama, međutim, zvanični podaci pokazuju da je preuzeo privredni rast od 2,8% u julu 2019. i da je “uspeo” da ga spusti na jedva 1% krajem godine, mnogo pre izbijanja pandemije.

Ali, i u pogledu radnih odnosa, nažalost, potvrđeni su najgori scenariji. Najave gospodina Mitsotakisa su pokušaj da se nametne potpuno prekid radnih odnosa tako što velikodušno nude režim nekažnjavanja u rukama poslodavaca:

– Nastavlja obustavu ugovora o radu, tj. nastavlja da subvencionira nezaposlenost.

– Podstiče zaposlene da prihvate ili rotacijske radne smene ili otpuštanja.

– U suštini se kreće napred sa 20% smanjenja plata u privatnom sektoru uz punu fleksibilnost u pogledu ugovora i sati.

Što se tiče turizma i prehrambene industrije, onih nekoliko stvari koje je Vlada najavila nije ništa drugo nego kap u okeanu. Za primarni sektor nije rečena ni jedna reč.

Gospodin Mitsotakis je govorio o oko 24 milijarde evra pomoći. Sada kada je napustio logiku „novca koji raste na drveću“, bilo bi dobro pogledati princip Maths 101 da jabuke ne sabiramo sa narandžama.

Međutim, moramo se složiti sa gospodinom Mitsotakisom da su se sa pandemijom stereotipi prošlosti srušili. Ali zaboravio je da precizira da su prvi stereotip koji se srušio bile opsesije oko samoregulacije tržišta i demonizacija državne intervencije. Opsesije za koje izgleda da i dalje dominiraju njegovom Vladom sa katastrofalnim posledicama za grčku ekonomiju“, zaključuje se u saopštenju SIRIZA-e. / ibna