SIRIZA: Mitsotakisova poseta Beloj kući je posebna vrsta fijaska

SIRIZA: Mitsotakisova poseta Beloj kući je posebna vrsta fijaska

Komentarišući posetu grčkog premijera Kyriacosa Mitsotakisa Beloj kući, najveća grčka opoziciona stranka SIRIZA govori o sastanku koji je na kraju završio kao „fijasko bez presedana“. Po povratku u Atinu, očekuje se da će osetiti bes glavne opozicije, ali je fokus sada premešten na brifing političkih lidera u petak.

„To ne predstavlja samo diplomatski neuspeh za Mitsotakisa i njegovu Vladu u prelomnom trenutku za našu zemlju; ujedno predstavlja i sumorno poglavlje za naše međunarodne odnose“, ističe SIRIZA.

S obzirom da je američki predsednik standardni postupak zajedničkih izjava pretvorio u “one man show”, jer se prvi put obratio novinarima nakon pogubljenja iranskog generala Suleimanija i procesa svoje smene u Kongresu, pitanja koja zabrinjavaju Grčku, naročito turske provokacije i sporazum sa Libijom su izostali.

“Slika grčkog premijera kako posmatra predsednika Trumpa dvadesetak minuta, čekajući da se sam obrati novinarima, nije uvredljiva za Mitsotakisa, već za zemlju, koju on pretvara u gledaoca dešavanja”, primećuje SIRIZA.

U međuvremenu, glavna opoziciona stranka optužuje grčkog premijera da “nije našao nijednu reč da kaže protiv Turske, dok je prihvatio najagresivniji, provokativni i najopasniji stav u poslednjih 20 godina protiv Grčke i Kipra”, kada je dobijao uzastopna pitanja o toj temi.

Glavni zvaničnici opozicione stranke komentirali su u utorak kasno uveče da je Kyriakos Mitsotakis uložio sve na sastanak s predsednikom Trumpom “da bi na kraju dobio samo prezir”.

Posebno su pomenuli ugovor o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane, za četiri vojna postrojenja, koji je podnesen pre nego što su dobili američke garancije. „Upozorili smo ga da to ne radi“, ističu oni.

Kritikovan je, međutim, i zbog njegove izjave na forumu o geopolitičkoj analizi Atlantskog saveta o pogubljenju general-potpukovnika Suleimanija. „Ova konkretna odluka je doneta u svetlu američkih nacionalnih interesa i podržavamo tu odluku“, rekao je Mitsotakis. “On je jedini evropski lider koji je napravio takav potez”, ističu zvaničnici SIRIZA, dodajući da je Grčku pretvorio u metu i izložio zemlju “bez razloga”.

Oni takođe ističu da je premijer „izjavio spremnost za kupovinu aviona F35, kada se zna da ta država nije finansijski sposobna da podrži tako agresivno oružje“.

Druga tačka na koju se isti izvori fokusiraju je da je Mitsotakis, veruju, “preneo pozitivne signale ka zahtevima SAD da se investicije kineskih kompanija u 5G mreži obustave”, dok “nije bilo razloga da se tako na nešto obaveže kada to predstavlja investicije koje su prilično korisne za grčku ekonomiju“.

„Izgleda da smo odustali od stvari koje smo ranije imali u rukama, jer smo želeli poslati poruku SAD-u da zaista želimo da ne želimo da unapred podignemo interese, nego kada ih uskladimo“, rekao je šef SIRIZA-e za spoljne poslove G. Katrougalos.

„Šta je prvo rekao K. Mitsotakis kada je upoznao D. Trumpa? Da smo predvidljivi, stoga uzimamo zdravo za gotovo. Ovo nije diplomatija. Ne možete samo dati a da ne dobijete ništa zauzvrat“, tvrdio je on.

Vlada proziva SIRIZU zbog sitničavosti

„U vreme kada se premijer bori da brani nacionalna pitanja, u kritičnom trenutku je potrebna ozbiljnost. Umesto toga, ono što smo dobili je dobra stara SIRIZA, puna slogana i neodgovornosti koja se prepušta krešendu sitničavosti“, odgovorili su vladini izvori, govoreći o „banalnoj taktici glavne opozicione stranke“. / ibna