SIRIZA: Nacionalni zdravstveni sistem mora biti hitno osnažen ljudstvom i materijalom

SIRIZA: Nacionalni zdravstveni sistem mora biti hitno osnažen ljudstvom i materijalom

SIRIZA poziva na hitno dopunjavanje Nacionalnog zdravstvenog sistema sa medicinskim osobljem i jačanje odeljenja intenzivne nege, kako bi se sprečila propast nacionalnog zdravstvenog sistema zbog potencijalnog širenja pandemije koronavirusa. “Individualna odgovornost je važna, ali važnija je kolektivna odgovornost Vlade da direktno podrži sistem javnog zdravlja”, rekao je portparol stranke Aleksis Haritsis.

Navodi da Vladinu odluku o opštoj zabrani kretanja podržavaju političke snage, ali SIRIZA naglašava potrebu za trenutnim zapošljavanjem lekara i medicinskih sestara u javnim bolnicama. Zapravo, u komunikaciji s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsednik najveće opozicione stranke i bivši premijer Alexis Tsipras izrazio je saglasnost o restriktivnim merama, pozivajući ga da preduzme trenutne korake za jačanje Nacionalnog zdravstvenog sistema i pozvao da se održi sastanak o zalihama preventivnog materijala za medicinsko osoblje i odeljenja intenzivne nege.

Naravno, u današnjem brifingu novinara, portparol Vlade je pozvao lekare i medicinske sestre da se prijave za volontiranje. „Nezamislivo je da se suočavamo sa tako velikom bitkom a da vlada traži dobrovoljce“, rekao je visoki zvaničnik SIRIZA za IBNA.

„Mora se objaviti zapošljavanje lekara sa atraktivnim uslovima i povećanim platama, kako bi se oni odmah mogli uključiti u sistem,“ dodao je isti izvor, napominjući da budžetska situacija to omogućava, kako olakšavanjem uslova pakta o stabilnosti, tako i korištenjem 35 milijardi evra, rezerve nasleđene od prethodne vlade.

U isto vreme, SIRIZA stvara zdravstvenu opservatoriju u kojoj se svakodnevno evidentiraju nedostaci, žalbe i potrebe u sistemu javnog zdravstva./ibna