SIRIZA: Nema mesta za “balone” i izmišljene publikacije u pitanjima spoljne politike

SIRIZA: Nema mesta za “balone” i izmišljene publikacije u pitanjima spoljne politike

Demant provladinog saopštenja za štampu u vezi sa Pompeovom inicijativom za ublažavanje tenzija između Grčke i Turske pokrenulo je lavinu snažnih reakcija glavne opozicione stranke SIRIZA.

„Nema mesta „balonima“ i izmišljenim publikacijama u spoljnopolitičkim pitanjima“, poručila je glavna opoziciona stranka Kyriakosu Mitsotakisu, nakon njegovog povratka iz SAD. Kako SIRIZA ističe, ovakav razvoj događaja potvrđuje ocenu „fijaska“ u premijerovom susretu sa predsednikom Trumpom i američkim rukovodstvom.

„Nema deklarisanog američkog posredovanja“, priznao je ministar spoljnih poslova u televizijskom intervjuu. Prema izveštaju dnevnog lista Kathimerini, rukovodstvo Stejt departmenta je objavilo da, kao rezultat Mitsotakisove posete SAD, američki diplomata Mike Pompeo preduzima posredničku inicijativu prema Ankari.

„Mi smo svesni ovih izveštaja“, rekao je portparol Stejt departmenta držeći distancu i ponovivši američku neutralnost. Konkretno, on je rekao: „Sjedinjene Države se neprekidno zalažu da zajedno sa vladama Grčke i Turske podstiču deeskalaciju razvoja događaja diplomatskim putem. Mi i dalje podstičemo naše saveznike u NATO-u, Grčkoj i Turskoj, da rade zajedno na održavanju mira i bezbednosti u regionu“.

Diplomatski izvor je čak istakao da je putovanje zamenika ministra spoljnih poslova Metjua Palmera u Tursku sledećeg meseca već zakazano i – suprotno povezanim izveštajima – nije deo inicijative za posredovanje.

SIRIZA takođe optužuje Vladu da je sa zvanične veb stranice premijera sklonila svoju podršku Trumpovoj odluci o atentatu na iranskog generala Soleimanija. To je pokrenulo reakciju Teherana, koji je uputio protest grčkom Ministarstvu spoljnih poslova.

“Nažalost, naglašena je nepažnja i neodgovornost s kojom se Vlada Nove demokratije u ovom kritičnom trenutku bavi važnim pitanjima međunarodnih odnosa”, saopšteno je iz najveće opozicione strake.

„Sada je očigledno da je njen glavni fokus na doktrini „nema suštine, samo komunikacije“. Gospodin Mitsotakis, međutim, treba da zna da, posebno u spoljnopolitičkim pitanjima, nema mesta „balonima“ i izmišljenim publikacijama“, zaključuje se u oštrom saopštenju SIRIZE./ibna