SIRIZA novim socijalnim merama i političkim kampanjama odgovara na promenu dnevnog reda koji je tražila ND

SIRIZA novim socijalnim merama i političkim kampanjama odgovara na promenu dnevnog reda koji je tražila ND

Najkasnije u ponedeljak grčka vlada će parlamentu podneti zakone o otplati dugova fondovima socijalnog osiguranja i poreskim upravama, najavio je ministar finansija Euklid Cakalotos.

Nakon konačnog zelenog svetla iz Brisela i finalizacije svih detalja, predloženi plan vlade za otplatu duga poreskim upravama predviđa rate na osnovu prihoda dužnika. Stopa će početi od 4% i postepeno dostići 40% na prihod od 10.000 eura.

Otplata duga fondovima socijalnog osiguranja koji su imali do kraja 2018. godine vršiće se bez primene kriterija prihoda i imovine. Ulazak u šemu će dovesti do značajnog olakšanja u zaduživanju i nadoknadama.

Nakon sastanka Tsipras-Tsakalotos očekuje se izjava

Alexis Tsipras i Euclid Tsakalotos će se najverovatnije sastati sutra kako bi finalizirali novi set mera i dodelili fiskalni prostor na godišnjoj bazi. Prema rečima portparola vlade, fiskalni prostor koji stvara ekonomski višak dostiže 5,5 milijardi eura za period 2019-2022, “i on se može koristiti za pomoć i mere koje podržavaju zajednicu”.

Na taj način vlada će pokušati da definiše dnevni red rasprave kao odgovor Novoj demokratiji i Kiriakosu Mitsotakisu, koji će u ponedjeljak podneti amandman za ukidanje smanjenja praga za oslobađanje od poreza na dohodak, kao i predlog za otkazivaanje poverenja zameniku ministra zdravstva.

“Mitsotakis ima nameru da zameni političku supstancu impresivnom komunikacijom”, komentarišu vladini izvori, dok se pojačava pritisak na ND da pristane na debatu između Tsiprasa i Mitsotakisa. Glavna opozicona partija insistira na tome da se “debata dogodi u Domu”.

Tsipras opisuje izborne dileme na tragu kampanje

U međuvremenu, poseta grčkog premijera Kritu danas se završava njegovim govorom u Haniji, dok je u ponedeljak posetio Ksanti, Trakiju, nakon čega je usledio put u Epir i Ionanina. Glavni cilj leve stranke je da održi mitinge podrške SIRIZI.

Na ovim SIRIZA-progresivni savez događajima, Alexis Tsipras će izložiti dilemu izbora: “Hoće li ofshore dinastija voditi zemlju ili će se nastaviti sa napretkom zajedno sa ljudima”. Što se tiče Evrope, on naglašava da njena mapa “neće biti obojena u crno ili tamno plavo”, ukazujući na pobedu socijalista u Španiji. “Ljudi nisu rekli svoju poslednju reč”, rekao je Tsipras juče na Kritu. /ibna