SIRIZA o Pompeovoj poseti Grčkoj: Pozitivno ali nedostajali su razgovori o turskim kršenjima prava

SIRIZA o Pompeovoj poseti Grčkoj: Pozitivno ali nedostajali su razgovori o turskim kršenjima prava

Iako je bila pozitivna, poseta državnog sekretara SAD Majka Pompea Grčkoj bila je nepotpuna, smatra grčka opozicija. Kako je komentarisao bivši ministar spoljnih poslova Giorgos Katrougalos, poseta je bila pozitivna “kao produžetak koji je nastavio proces poboljšavanja bilateralnih veza koji je vlada SIRIZE počela u prethodnih nekoliko godina”.

Istina je da je Tsiprasova administracija pojačala veze sa SAD na svim poljima, od investicija i turizma do vojne saradnje. Ovo je bilo nešto zbog čega se SIRIZA morala suočiti sa “duhovima prošlosti” levice, ali isto tako je okrenulo protiv građana koji podržavaju leve stranke, jer je u Grčkoj anti-američki-anti-imperijalistički stav veoma jak na levici.

“Mi smo unaprdili odnose sa Amerikom,” rekao je Katrougalos. Ipak, SIRIZA naglašava da se nije razgovaralo o sankcijama protiv Turske za agresivno ponašanje, iako je odgovarajući zakon već podnesen Kongresu.

U isto vreme, optužuju vladu da je bila neaktivna u provođenju sankcija protiv Ankare, koje su donesene na sednici Evropskog Saveta u Junu – poslednjeg na kojem je učestvovao Alexis Tsipras – kao odgovor na turske planove bušenja u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Zapravo, Katrougalos naglašava da smirivanje, čiji je cilj stvaranje boljih ličnih veza Kyriakosa Mitsotakisa i Recepa Tayyipa Erdogana, ne predstavlja aktivnu spoljnu politiku.

“Treba da nastavimo politiku dijaloga, to je neporecivo, pa čak i kada imamo diplomatsko oružje u rukama, kao što su sankcije, ne treba da prelazimo preko toga,” rekao je ministar spoljnih poslova SIRIZINE vlade u senci. On je takođe ukazao na Mendesov zakon, koji je podnesen Kongresu, a koji predviđa specifične sankcije protiv Turske za nabavku sistema S-400 i agresivno ponašanje oko Kipra.

Prema glavnoj opozicionoj stranci, vlada SIRIZE je uporno održavala dijalog sa Turskom o velikom broju pitanja i to na najvišem nivou, “a da nikad nije morala da popusti”.

U isto vreme, brod za bušenje Yavuz počinje novu bušotinu jugozapadno od Kipra, kako je rekao turski ministar energetike, a grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias putuje na Kipar. Tamo će imati kontakte sa svojim kolegom kiparskim ministrom Christodulidesom i predsednikom Kipra Anastasiadesom./ibna