SIRIZA o spisu predmeta Novartis: Pokušaj intervencije u pravosuđu i dezorijentacija

SIRIZA o spisu predmeta Novartis: Pokušaj intervencije u pravosuđu i dezorijentacija

SIRIZA je optužila grčku vladu za licemerje i pokušaj manipulacije parlamentom i pravosuđem nakon što je dokumentacija predmeta Novartis prosleđena parlamentu (Domu). Slučaj se ponovo probio do parlamenta, nakon tužbi bivšeg premijera Antonisa Samarasa i bivšeg ministra finansija Evangelosa Venizelosa.

Žaleći se protiv tužilaštva, ova dvojica političara govore o zaveri bivše vlade protiv njenih političkih rivala, ističući bivšeg zamenika ministra pravde Dimitrisa Papagelopulosa, koga opisuju kao “Rasputina”.

Vladina većina predlaže da se u slučaju protiv D. Papagelopulosa formira pretpretresna komisija, dok je SIRIZA optužila Mitsotakisa za “kukavičluk”, tvrdeći da bi, pošto se pominje i bivši premijer, Alexis Tsipras takođe trebalo da bude na udaru ove komisije.

Izvori unutar SIRIZE kažu da bi targetiranje Tsiprasa, s jedne strane, propalo jer nema dokaza protiv njega, a sa druge strane bi ojačalo opozicionog lidera. To je nešto što je Mitsotakis navodno uzeo u obzir pre nego što je doneo konačnu odluku da bivšeg premijera ostavi van okvira. Prema istim informacijama, suprotan je bio i predlog Antonisa Samarasa, za koga se pretpostavlja da je tražio da se predpretresna komisija pozabavi i liderom SIRIZA.

“On se boji svog unutarstranačkog protivnika”, kažu u opoziciji za K. Mitsotakisa.

Ujedno, sekretar poslaničke grupe SIRIZA naglašava da istovremeno, na traženje tužioca za korupciju, čeka zahtev za oduzimanje imuniteta Andreasu Loverdosu, bivšem ministru zdravlja, koji bi trebao biti procesuiran zbog primanja mita, što predstavlja krivično delo. Dokazi ukazuju na previsoke cene lekova u korist Novartisa, koji su bili odobreni u vreme dok je Loverdos bio ministar zdravlja.

Gerovasilis krivi vladajuću Novu demokratiju za “očigledno i neprihvatljivo ometanje, ali i direktan i provokativan pokušaj intervenisanja u pravosuđu”. „Skandal zbog skandala. Zato što sami protagonisti to i dalje prikrivaju“, ističe Gerovasilis, ističući da se priča o zaveri polako urušava./ibna