SIRIZA oblikuje strategiju pred opšte izbore 7. jula

SIRIZA oblikuje strategiju pred opšte izbore 7. jula

Politički sekretarijat SIRIZE održao je u sredu uveče maratonski sastanak tokom kojeg je analizirao rezultate evropskih i lokalnih izbora održanih prošle nedelje i utvrdio strategiju stranke za predstojeće opšte izbore. Takođe je podržana odluka da se vanredni opštih izbori održe 7. jula.

Prema informacijama, vlada planira da nastavi sa imenovanjem viših pravosudnih zvaničnika, odnosno novog predsednika i tužioca u Vrhovnom sudu, uprkos jakoj reakciji opozicije. Očekuje se da će se na sastanku kabineta naredne sedmice odlučiti ko će biti imenovan na ove značajne pozicije. Pojedini izvori tvrde da će vlada nastojati da osigura pristanak opozicije na imenovanje.

Veće predsednika Parlamenta već je dalo preporuke kabinetu o pojedincima koji će biti birani za pozicije predsednika i tužioca Vrhovnog suda. Konačna odluka je na kabinetu, koji bi mogao u potpunosti ignorisati predloge Veća predsednika.

Smatra se da je tokom sastanka Političkog sekretarijata SIRIZE, koji je trajao više od četiri i po sata, izražena zabrinutost oko načina na koji će vlada rešavati reakcije na ova imenovanja, jer dolaze pre opštih izbora.

Odluka o nastavku procesa imenovanja već je izazvala političke kontroverze, sa opozicionim strankama Nova demokratija i Pokret za promene, koje optužuju vladu da se “drži na vlasti” kako bi imenovala najviše pravosudne funkcionere.

Štaviše, Nova demokratija je upozorila Tsiprasovu administraciju da ne donosi bilo kakvu odluku uoči izbora, što podrazumeva bilo kakvo imenovanje.

Međutim, portparol vlade je naglasio da Ustav daje vladi pravo da imenuje više sudija u sistemu pravosuđa. Dimitris Tzanakopoulos je rekao da „[…] vlada ne želi da manipuliše pravdom na način na koji su to učinile mnoge prethodne vlade. Oni [opozicija] žele da manipulišu pravdom kako bi se bavili problemima sa kojima se suočavaju u vezi sa Novartisom, KEELPNO-om i drugim slučajevima. Funkcioneri prethodnog establišmenta suočavaju se sa optužbama za korupciju. Vlada uzima u obzir stavove opozicije sve dok su oni u kontekstu političkog diskursa […] ”.

U međuvremenu, prema lokalnim izvještajima, premijer Alekis Tsipras se suočava s prevratom unutar svoje stranke nakon poraza SIRIZE na europskim izborima za 9,4 poena. Visoki funkcioneri SIRIZE i članovi parlamentarne grupe, kako se izveštava, za poraz u evropskim izborima optužuju samog premijera i njegove najbliže savetnike. U obrazloženju optužbi su kao razloge za poraz stranke naveli preterano oporezivanje srednje klase i greške u izbornoj i komunikacijskoj strategiji./ibna