SIRIZA optužuje grčku Policiju za upotrebu gumenih metaka

SIRIZA optužuje grčku Policiju za upotrebu gumenih metaka

Najveća opoziciona stranka u Grčkoj, SIRIZA, tvrdi da je jedna žena povređena gumenim metkom tokom akcije evakuacije nelegalnih stanovnika iz zgrade u Atini. Iz Ministarstva za zaštitu građana odgovorili su da je u pitanju “elastična kugla, a ne gumeni metak”.

Dan nakon hapšenja i napada na poznatog direktora i njegova dva sina od strane specijalnih policijskih jedinica na krovu njihove kuće, pored zgrade u kojoj je akcija preduzeta, glavna opoziciona stranka je objavila izjavu žene koja tvrdi da je bila pogođena gumenim metkom u levu stranu grudi.

U stvari, jedan od funkcionera u SIRIZI objavio je medicinsko mišljenje, koje ukazuje da žena uhapšena u jučerašnjoj policijskoj akciji ima povredu kod leve dojke.

Iako su do juče iz sedišta grčke policije kao i ministar za zaštitu građana M. Chrisochoidis tvrdili da nije bilo upotrebe sile, današnje saopštenje govori o „ograničenoj upotrebi uređaja Manuhrin tipa koji ispaljuju male elastične kuglice“. Takođe, ministarstvo je optužilo SIRIZU da „laže“ i „insistira na pružanju alibija za bezakonje“.

Značajno je da su prvi put u Grčkoj vlasti priznale da su koristile ovu vrstu oružja. Iako su se građani i demonstranti u prošlosti žalili, političko i poslovno rukovodstvo je uvek brzo demantovalo optužbe.

„Današnja šokantna otkrića, kao i jučerašnji napad na tri člana porodice Indare, unutar njihove sopstvene kuće, posle neustavnog kršenja prava, ne razotkrivaju samo Chrisochoidisa“, podvlači SIRIZA. Kao što ova opoziciona stranka ističe, oni nastavljaju da dokazuju da Mitsotakisovoj “prevari od vlade” “ne samo da nije stalo do zaštite građana i Ustava, već štaviše svojim autoritarizmom podgrejava nesigurnost i strah.”

Sa svoje strane, stranka KINAL poziva na puštanje video snimka policijske racije koji „postavlja ustavna pitanja o istragama i hapšenjima i podstiče sumnje javnosti “. / ibna