SIRIZA optužuje Mitsotakisa za sporost i licemerje

SIRIZA optužuje Mitsotakisa za sporost i licemerje

Poslanik SIRIZE Girogos Katrougalos postavio je u grčkom parlamentu pitanje posledica u sporosti implementacije Sporazuma iz Prespe. U stvari, nakon sastanka Mitsotakisa i Zaeva u New Yorku, SIRIZA je optužila premijera za licemerje, naglašavajući da “nije iskoristio diplomatski kapital koji je zemlja stekla potpisivanjem Sporazuma iz Prespe, da bi promovisao naše nacionalne interese”.

U svojoj izjavi, Katrougalos poziva vladu da bude “ozbiljna”, što se posebno odnosi na činjenicu da je Atinska Novinska Agencija izdala različita saopštenja na engleskom jeziku, gde se pominje ime Republike Severne Makedonije, i na grčkom jeziku u kojem ime nije pomenuto.

U isto vreme, glavna opoziciona stranka poziva vladu da ponovo otvori Komisiju za žigove, za šta je rečeno da je jedan od prioriteta, kao i Komisiju za promene u školskim udžbenicima. Pored toga, šef SIRIZA-ine komisije za spoljne poslove iznenadio je sve postavljajući pitanje premijeru zašto se sastao sa predstavnicima Kosova kada Grčka nije formalno priznala Kosovo kao državu.

Na kraju, postavljeno je i pitanje narušavanja kontinuiteta grčke spoljne politike koja se vidi u izjavi vladinog portparola da “nema odvajanja kada je u pitanju evropska perspektiva Albanije i Severne Makedonije”.

Navodi se da će proces približavanja Severne Makedonije biti u fokusu razgovora na oktobarskom samitu, gde će grčko stajalište biti u centru pažnje. Prema izjavi Zorana Zaeva, grčki premijer je rekao da podržava proces približavanja, iako je politički stav Nove demokratije ranije bio da se pitanja imena, članstva u EU i članstva u NATO odvoje./ibna