SIRIZA će podržati Ekaterini Sakellaropoulou

SIRIZA će podržati Ekaterini Sakellaropoulou

SIRIZA odobrava nominaciju Ekaterini Sakellaropoulou za kandidata za predsednika Grčke Republike. Kao rezultat ove odluke, očekuje se da će prva žena na najvišoj političkoj funkciji u Grčkoj biti izabrana velikom većinom 22. januara.

Nakon sastanka u sedištu SIRIZA, Aleksis Cipras objavio je odluku glavne opozicione partije da podrži kandidata kojeg je predložio grčki premijer Kyriacos Mitsotakis. „Naš pozitivni glas za Ekaterini Sakellaropoulou nije PR trik, već svesni izbor. Ona utjelovljuje ne samo odnos odgovornosti koji uvek tražimo od naših institucija, već i naše ideje i vrednosti; našu doslednost“, izjavio je bivši premijer.

Međutim, određeni stepen kritike je ipak očigledan, jer SIRIZA optužuje K. Mitsotakisa da nije obnovio mandat Prokopisu Pavlopoulosu na mestu predsednika, a da za takav potez nije dao nikakvo opravdanje. „SIRIZA ga neće oponašati niti pratiti dok ide tim klizavim putem neodgovornosti. To sam rekao i kada sam uzeo reč u Parlamentu, da ja kao lider glavne opozicipne stranke neću postati Mitsotakis. To znači, neću biti opozicija samo radi praktikovanja opozicije“, naglasio je Tsipras u svojoj izjavi.

Takođe je istakao da je Ekaterini Sakellaropoulou predstavljala najbolji izbor za Vladu SIRIZE da bude prva žena predsednica Vrhovnog suda zemlje, Državnog saveta, a taj predlog su Mitsotakis i njegovi zastupnici odbacili.

„Naš izbor za ovu poziciju nije bio slučajan, jer je radila kao odličan sudija koji je hrabro služio pravdi, zaštiti prava pojedinaca i verskoj neutralnosti države. Nije se ustručavala ni da se suoči sa manjinama, da brani prava dece imigranata koja su rođena u Grčkoj ili koja su pohađala grčku školu da bi stekla grčko državljanstvo“, dodao je Tsipras. / ibna