SIRIZA pokušava da satera vladu u ćošak Sporazumom iz Prespe

SIRIZA pokušava da satera vladu u ćošak Sporazumom iz Prespe

Pitanje da li vlada primenjuje Prespanski sporazum biće podneseno u narednih nekoliko dana od strane poslanika najveće opozicione partije u Gpčkoj, SIRIZA. Kriticizam opozicione stranke će se fokusirati na pitanje odlaganja primene specifičnih pitanja u Sporazumu, kao što su žigovi i promene u udžbenicima, za šta krivom smatraju administraciju premijera Kyriacosa Mitsotakisa.

Pored toga, SIRIZA ne propušta čansu da istakne promenu stava Nove demokratije, od žestokih kritika Sporazuma koji je bio predizborna „zastava, do izjava izvršnih organa desničarske stranke da bi trebalo da se Sporazum „poštuje. Ovo je nešto što je izazvalo ogorčenje bivšeg premijera Antnisa Samarasa, koji deluje kao unutarpartijska opozicija Mitsotakisu.

U međuvremenu, bivši premijer Alexis Tsipras planira prvu posetu Severnoj Makedoniji. Prema dostupnim informacijama, Tsipras i u Skoplju trebao biti 1. oktobra na Ekonomskoj konferenciji „Unapređenje momenta za evropske integracije“.

Do sada, njegovo učešće nije potvrđeno ali se očekuje da će ova situacija biti razjašnjena u narednih nekoliko dana. Konferenciji će takođe prisustvovati, između ostalih, Zoran Zaev, Bujar Osmani, Martin Schultz, Guy Verhofstadt, evropski poslanik SIRIZA i potpredsednik Evropskog parlamenta D. Papadimoulis, predstavnici investicionih grupa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD ) ./ IBNA