SIRIZA predlaže mere za pomoć NHS i ekonomiji zbog pretnje koronavirusa

SIRIZA predlaže mere za pomoć NHS i ekonomiji zbog pretnje koronavirusa

Nakon sastanka sa nadležnim odeljenjima SIRIZE, i nakon što je stupio u kontakt sa rukovodstvom Ministarstva zdravlja, lider ove grčke opozicione stranke, Alexis Tsipras, predložio je mere za zaštitu javnog zdravstvenog sistema i privrede.

Jutros je predsednik SIRIZA kontaktirao profesora i predsednika Londonske škole ekonomije Iliasa Mosialosa, službenika za zarazne bolesti i ministarstvo zdravlja Sotirisa Tsiodrasa, kao i ministra Vasilisa Kikiliasa u vezi sa napredovanjem epidemije koronavirusa. U međuvremenu, broj potvrđenih slučajeva u Grčkoj je u porastu, a skočio je na 89 do utorka u podne.

SIRIZA posebno naglašava da trenutno osoblje i broj kreveta u jedinicama intenzivne nege ne mogu odgovoriti na moguću epidemiju. U tom kontekstu, Tsipras je predložio:

Osnivanje neposrednog međustranačkog odbora koji će trežiti 4.000 novih stalnih lekara i medicinskih sestara.

Podrška ICU-ima i odelenjima za hitne slučajeve sa najmanje 1.000 zdravstvenih radnika

Obnavljanje svih ugovora za bilo koju kategoriju osoblja Nacionalne zdravstvene službe (NHS) koji ističu u narednim mesecima.

Izvanredna alokacija od najmanje 150 miliona evra kako bi se rešilo pretvaranje velikih bolničkih jedinica u specijalizovane bolnice, tako i kupovina ICU opreme za osoblje jedinica.

Odredba za uključivanje privatnih medicinskih jedinica u Nacionalni plan odgovora na bolest.

Istovremeno, Tsipras je pozvao Vladu da odmah predloži dodatni budžet Parlamentu redefinisanjem očekivane stope rasta i uključivanjem novih razvojnih mera za zaštitu privrede.

„To, naravno, podrazumeva neposredni zahtev za smanjenje ovogodišnjih ciljeva primarnog budžetskog viška“, naglasio je predsednik SIRIZA, “kao sredstva za stvaranje potrebnog budžetskog prostora, kako za troškove koji se odnose na podršku NHS-u, tako i za mere podrške zaposlenima i preduzećima na koja bi mogla uticati situacija sa koronavirusom”.

Na kraju je naglasio da bi Vlada sada trebalo da obustavi svoj plan ukidanja zaštite primarnog prebivališta, koji počinje 1. maja.

„Novi koronavirus ne testira samo NHS. Uglavnom će testirati koheziju našeg društva. Ali možemo ga pobediti“, istakao je predsednik SIRIZA i pozvao Vladu da sprovede gore navedene predloge.

„Svi snosimo odgovornost. Stranke, crkva, kolektivni organi našeg društva. Zajedno, ponašanjem koje smo usvojili, možemo pokazati da nam je stalo do bližnjeg, ranjivog čoveka. Nije to pitanje autoritarnosti i discipline. Radi se o zdravom razumu. Zdrav razum i humanost“, naglasio je Tsipras. / ibna