SIRIZA pripremila izveštaj o greškama prethodne administracije

SIRIZA pripremila izveštaj o greškama prethodne administracije

Glavna grčka opoziciona stranka SIRIZA pripremila je izveštaj na 80 stranica o tome šta je pošlo po zlu tokom administracije AlexisaTsiprasa od 2015. do 2019. godine, u nastojanju da definiše greške koje moraju biti otklonjene kako bi levičarska stranka mogla da krene u novu eru .

Dokument je u utorak odobrio politički sekretarijat stranke i biće stavljen na raspravu na sastanku centralnog komiteta tokom vikenda. Delovi izveštaja koji su iscurili u javnost ukazuju na nekoliko propusta visokih funkcionera stranke tokom poslednjih godina.

Prema informacijama, postoji visok nivo kritike zbog načina na koji je bivši ministar finansija Yanis Varoufakis vodio pregovore s grčkim partnerima iz evrozone i međunarodnim kreditorima tokom prvih šest meseci 2015. godine, koji su zemlju doveli na ivicu Grexita.

Čini se da je SIRIZA odlučila da prizna strateške greške u proceni igre moći u evrozoni, a izgleda da je ta stranka pogrešno izračunala i svoje planove za uticaj na moćne sisteme, uključujući javnu upravu, medije i sistemske banke.

Navodno je pokazan određeni skepticizam prema koaliciji stranke sa desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL). Dok se partnerstvo sa strankom Panosa Kammenosa opisuje kao „pošteno“, postoji zabrinutost da će koalicija uticati na imidž i popularnost SIRIZE među naprednim biračima u centru i levom delu političkog spektra.

Pozitivno je da postoji pohvala za Prespanski sporazum koji je Tsiprasova administracija postigla sa Skopljem, što je rezultiralo da je susedna zemlja preimenovana u “Republika Severna Makedonija”, čime je rešen dugogodišnji spor.

Štaviše, hvale se određeni aspekti ekonomske politike prethodne vlade, jer su uspeli da pomognu najslabijim članovima društva uprkos ograničenjima programa za izuzeće koji su nametnuli grčki kreditori.

Dok se SIRIZA pokušava prebaciti dalje prema levom centru, već je privukla mnoštvo bivših socijalističkih zvaničnika PASOK-a, a analitičari ističu da je dokument napravljen uglavnom na zahtev frakcije „Grupa 53“ u SIRIZA, koju vodi bivši ministar finansija Euclid Tsakalotos, kako bi mogao da ga koristi za zaustavljanje planova predsednika stranke Alexisa Tsiprasa da transformiše stranku u širok “progresivni savez”.

Takođe se smatra da lider stranke Tsipras ne želi dozvoliti da stranka uđe u dugu fazu introverzije tokom koje se članovi zadržavaju u diskusijama o greškama u prošlosti dok vodeća Nova demokratija i dalje uživa dvocifrenu prednost nad SIRIZA u anketama javnog mnenja./ibna