SIRIZA-Progresivni savez objavio svoje kandidate

SIRIZA-Progresivni savez objavio svoje kandidate

Novi Logo SIRIZA-Progresivni savez, predstavljen od strane Političkog sekretarijata partije

 

Alexis Tsipras će biti kandidat u regionima Achaia i Larissa, najavljeno je nakon sastanka političkog sekretarijata SIRIZA, gde su odlučena imena na glasačikim listićima za izbore 7. jula.

Na istom sastanku, odlučeno je da se mesto portparola SIRIZE dodeli ministru rada Effie Achtsioglouu, dok je potvrđeno da će advokat i bivši ministar Antonis Roupakiotis sutra položiti zakletvu kao vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, koji je odgovoran za nesmetano sprovođenje izbora.

Progresivni savez je zastupljen na glasačkim listićima, tj. članovima koji dolaze iz šireg levog centra, i naravno poslanicima i ministrima koji su izabrani 2015. godine.

Kotziasov pokret, “PRATTO”, neće izaći na izbore sa SIRIZOM

Međutim, SIRIZA-Progresivni savez će ići na izbore bez učešća pokreta “PRATTO”, na čijem je čelu bivši ministar spoljnih poslova, protagonista Prespanskog sporazuma N. Kotziasa. Prema dugoj izjavi Pokreta, od 17. januara 2019. godine predlažu SIRIZI saradnju s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore, a odgovoreno im je tek nakon sastanka 3. juna.

Na tom sastanku, Pokret “PRATTO” je naglasio da je “SIRIZA suštinski odbacila sve PRATTO predloge za kandidate, naravno da to nije uključivalo i njegovog predsednika”. “Ovakvo ponašanje SIRIZE ne odgovara zajedničkim akcijama i borbama koje su obe strane izborile tokom proteklih osam godina”, navodi se u saopštenju. U svakom slučaju, Pokret N. Kotziasa poziva svoje pristalice da glasaju na julskim izborima demokratski, patriotski, progresivno i prema njihovoj savjesti.

U međuvremenu, oči su prte u večerašnji intervju sa Alexisom Tsiprasom na televizijskom kanalu Alpha, gde se očekuje da će „objaviti“ predizbornu strategiju SIRIZE i istaknuti glavne tačke programa i dileme za izbore./ibna