SIRIZA pruža ruku prijateljstva KINAL-u za izborno iznenađenje

SIRIZA pruža ruku prijateljstva KINAL-u za izborno iznenađenje

Bivši grčki premijer i lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras ponovio je da je ova stranka spremna da se bori za podršku javnosti kako bi formirala Vladu „progresivne i demokratske saradnje“. U intervjuu listu “Efimerida ton Sintakton” (Urednikove novine), predsednik SIRIZA izrazio je mišljenje da će Mitsotakisova administracija završiti pre isteka četvorogodišnjeg mandata.

“Kolaps njegove Vlade je već počeo i zvaničnici Nove demokratije, ali i sam premijer, koketiraju sa idejom da spreče promenu status quo-a vanrednim izborima”, izjavio je  lider najveće opozicione stranke, predviđajući da će Mitsotakis pokušati da preko dvostrukih izbora “ubije” jednostavan proporcionalni sistem zastupanja.

Čini se da premijer dobija predloge za raspisivanje vanrednih izbora. Šta ovaj scenario daje? Izbore sa jednostavnim proporcionalnim sistemom zastupanja, koji neće garantovati samopouzdanje za najbolju stranku. Shodno tome, zbog nemogućnosti formiranja Vlade, doći će do dodatnih izbora u kojima će se primenjivati ojačani proporcionalni sistem zastupanja za pobedničku stranku, koji je prošle nedelje uveden u državni zakon.

SIRIZA u ovom slučaju upozorava Vladu da će „upasti u svoju zamku“. Na kraju krajeva, Alexis Tsipras, uzevši reč u parlamentu povodom rasprave o izbornom zakonu, tvrdio je da će izbori putem jednostavnog proporcionalnog sistema zastupanja, „bez obzira kada se održe“, pružiti progresivno rešenje za vladu koja neće uključiti K. Mitsotakis.

Odgovori Vlade i ljudi bliskih premijeru, koji naglašavaju da će izbori biti održani na kraju četvorogodišnjeg mandata, nisu u to uverili Tsiprasa i njegove drugove u SIRIZI. U tom kontekstu, izgleda da se intenzivira politički pritisak prema Pokretu promena (KINAL) i Fofi Gennimata. Štaviše, ako neko uradi uradi zadatak iz proste matematike, postaće jasno da većinu za formiranje Vlade nije moguće postići bez učešća KINAL-a.

Iz tog razloga, Tsipras je pružio ruku prijateljstva KINAL-u bez da se direktno obratio stranci kada je uzeo reč u Parlamentu. To je učinio i juče u svom intervjuu. “Progresivne snage ne mogu imati privilegovane odnose na isti način na koji ovce ne mogu biti prijatelji sa vukom”, naglasio je, ističući da stav naprednih snaga koje favorizuju pravo poprilično frustrira demokratske građane.

Pored toga, Tsipras je veoma svestan da Nova demokratija želi da obezbedi podršku KINAL-a, koji pre svega želi da održi jednaku udaljenost od obe ove stranke. Ali u poslednje vreme, kritike protiv politike konzervativne Vlade su se višestruko povećale, dok lideri stranaka počinju raspravljati o mogućnosti formiranja progresivne Vlade.

U međuvremenu, mnogi lideri Evropske socijalističke partije (ESP) favorizuju progresivnu saradnju u Grčkoj, a Tsipras je već tri godine uključen kao posmatrač u rad ESP-a.

Zapravo, prema nekim informacijama, verovatno je da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci prvog značajnog koraka konsenzusa u grčkom Parlamentu koji obuhvata podnošenje predloga KINAL-a za institucionalizaciju 13. penzije, pri čemu će rukovodioci SIRIZA glasati za ovaj predlog. Razgovarano je i o podnošenju predloga SIRIZA-e o pitanjima radnog prava.

U svakom slučaju, ostaje da se vidi da li će se ova parlamentarna grupa gajiti progresivne odnose i da li će im to otvoriti put za saradnju u Vladi. Jedno je sigurno, to će uzrokovati unutarstranačke rasprave i turbulencije na obe strane. / ibna