SIRIZA razmatra da glasa protiv unapređenja grčko-američkog ugovora o saradnji u oblasti odbrane

SIRIZA razmatra da glasa protiv unapređenja grčko-američkog ugovora o saradnji u oblasti odbrane

SIRIZA, posle onoga za šta je verovala da je bio neuspeh sastanka Trumpa i Mitsotakisa, sada se fokusira na povlačenje podrške za unapređenje Grčko-američkog ugvora o odbrambenoj saradnji, koja uključuje četiri vojne baze.

“Premijer je gledao kako predsednik Trump praktično podržava Tursku, a ipak insistira na unapređenju saradnje u oblasti odbrane kao da se ništa nije dogodilo”, naglasio je visoki zvaničnik SIRIZA rekavši da je on “bacio snažan as iz rukava tokom pregovora za interese Grčke u regionu “.

Ovo je nacrt zakona koji je izradila vlada Alexisa Tsiprasa, ali kako visoki funkcioneri stranke ističu da je to učinjeno u vreme kada su države javno i direktno izrazile podršku EastMedu uspostavljanjem strateškog dijaloga, dok je 3 + 1 šema sa Izraelom, Kiprom i SAD-om iskristalizovana je sa jasnim stavom Stejt departmenta da će SAD podržati i zaštititi projekat.

Alexis Tsipras, međutim, u razgovoru za list “Vima” upozorio je da vlada ne bi trebalo da podnese predlog zakona, a da prethodno nije obezbedila obaveze Vašingtona. U svetlu Trumpove šutnje u vezi sa ilegalnom aktivnošću Turske, stavom koji je ohrabrio Tayyipa Erdogana, kako je rekao portparol SIRIZA, tokom pregovora Grčka bi trebala zaštititi svoje tajno oružje odbrambene saradnje, kako bi dodala pritisak na SAD u vezi s Grčko-turskim odnosima, komentarišu ljudi Alexisa Tsiprasa.

Očekuje se da će ta pitanja i sam Tsipras staviti pred premijera , koji će se vratiti iz SAD-a te se sastati sa političkim liderima. Predsednik SIRIZA zatražiće detaljne informacije o ishodu sastanka i istaći potrebu za međudržavnim konsultacijama o verodostojnoj nacionalnoj strategiji, usred perioda intenzivnih previranja u regionu i ekstremnih turskih provokacija. „Grčka može i treba da nastavi da čini faktor mira i stabilnosti u regionu, posebno u uslovima ove intenzivne situacije koja je možda i van kontrole“, navela je glavna opoziciona stranka.

Ključni preduslov za izgradnju konkretnog fronta unutar zemlje jeste ubrzanje izbora predsednika Republike, a SIRIZA ponavlja da sadašnji predsednik, Prokopis Pavlopoulos, mora biti ponovo izabran. Očekuje se da će bivši premijer pozvati aktuelnog premijera da shvati koliko je ovo kritično vreme i ostaviti po strani „predsedničku pompu“.

U međuvremenu, SIRIZA će nastojati da ubrza reizbor Pavlopulosa „velikom međustranačkom većinom“ i, nedugo zatim, pozvati na sazivanje Saveta političkih lidera pod reizabranim predsednikom, kako bi se političke snage mogle dogovoriti o tome kako bi trebale izgledati osnove nacionalne strategije protiv Turske.

Stoga je vrlo verovatno da bi Mitsotakisovi kontakti sa političkim liderima, koji bi se trebalo okončati u ponedeljak, takođe pokrenuli proces izbora predsednika Republike. / ibna