SIRIZA se fokusira na približavanje razočaranim biračima

SIRIZA se fokusira na približavanje razočaranim biračima

Kako bi pokrili razliku u odnosu na Novu demokratiju na predstojećim opštim izborima SIRIZA će se fokusirati na dobijanje glasova razočaranih birača koji su se uzdržali od evropskih izbora i onima koji su izrazili svoje nezadovoljstvo politikom vlade glasanjem za manje partije levice.

Prema analizi rezultata 26. maja, SIRIZA je prikupila skoro 1.400.000 glasova, 600.000 manje nego na izborima u septembru 2015. godine. Prema objavljenim podacima, broj pristalica SIRIZE u glasačkim listićima nije premašio 60%, za razliku od ND-a, koji je dotaknuo svoj vrhunac sa izlaznošću “plavih glasača” više od 80%.

Na osnovu toga, vlada i partijski službenici procenjuju da, ako na nacionalnim izborima koji će se održati 7. jula, SIRIZA poveća izlaznost svojih biračkih baza, razlika od 9,5 bodova na evropskim izborima će biti pokriven. Osnovni preduslov za to je povratak razočaranih birača, kao i pokušaj da se priđe biračima KINAL-a koji ne žele da podrže vladu Kiriakosa Mitsotakisa.

U isto vreme, kako su u štabu SIRIZE ukazali, Nova demokratija je prikupila oko 1.800.000 glasova, skoro 100.000 više nego januara 2015. godine, kada je partija bila drastično poražena od SIRIZE. “Izborna moć ND-a ne može rasti”, komentarisalu su rukovodioci i analitičari stranke, ističući sposobnost SIRIZE da značajno pokrije razliku.

Cipras ministrima i rukovodiocima: Obratite se ljudima

Na vanrednom sastanku Centralnog komiteta SIRIZA i izbornom odboru progresivnog saveza koji se juče sastao, Alexis Tsipras pozvao je partijske rukovodioce, ministre i poslanike da se fokusiraju na socijalni rad, da se vrate u svoje regione i razgovaraju sa građanima kako bi vratili SIRIZA-in kontakt sa društvom.

Istovremeno, SIRIZA analizira uzroke poraza, ali ističe potrebu za preraspodelom i predanošću kako bi se ukinule nacionalne izbore. Tamo su, kako smatraju u SIRIZA-i, dileme jasne jer nema “lakoće” opuštenog ili čak kaznenog glasanja kao na evropskim izborima, gde se ne odlučuje o vladi.

“Za progresivnu vladu koja podržava društvo ili Mitsotakisovu vladu, sa krajnje desničarskim ministrima i neoliberalnom strogošću i racionalnim programom MMF-a,” glavna je dilema koju biračima postavlja SIRIZA. U stvari, izjave rukovodilaca ND-a i Centralne banke, u vezi sa potrebom za sistemom osiguranja od tri stuba i sa privatizacijom, kao i dvosmislenost oko toga da li će se održati mere pomoći i 120 rata, jačaju priču vlade o programu koji će primeniti Kiriakos Mitsotakis./ibna