SIRIZA se suočava sa izazovom transformacije

SIRIZA se suočava sa izazovom transformacije

Alexis Tsipras je odlučan da nastavi sa obnavljanjem i transformacijom SIRIZA. Na kraju letnje pauze, funkcioneri opozicione stranke spremni su za rad.

S jedne strane izgledaju oprezni u traženju formiranja organizovane i dobro finansirane opozicije, koja je protiv niza zakonodavnih inicijativa koje je vlada preduzela. S druge strane, ostaje oprez zbog sutrašnjeg dana, u kojem se u SIRIZA-inim službenim prostorijama na trgu Koumoundourou teži da partija odigra vodeću ulogu kao organizacija koja će, svojom strukturom i političkim stavom, biti baza za širu progresivnu i levičarsku ideologiju.

Sastanci i skupštine koje održava predsednik SIRIZA su u toku. Juče je, u prisustvu sekretara P. Skourletisa, donesen plan za rekonstrukciju. Cilj Alexisa Tsiprasa je da se sve procedure završe do kraja septembra kako bi se konferencija o evoluciji stranke mogla održati najkasnije do početka 2020. godine.

Zbog toga će u narednim nedeljama biti formiran upravni odbor s ciljem okupljanja rukovodilaca SIRIZA i Progresivne Alijanse, koji će biti odgovoran za pripremu konferencije. Događaji, kampanja fokusirana na regrutaciju mladih kadrova i smisleni dijalog o slici i orijentaciji nove stranke biće na dnevnom redu u narednom šestomesečnom periodu.

Zapravo, prema izvorima, navodno sekretar SIRIZA se razmatra kao kandidat za mesto šefa Zajedničkog organizacionog odbora. Panos Skourlettis bio je na meti nekih izveštaja prema kojima je u sukobu sa Tsiprasom i da će uskoro biti smenjen. Te glasine je ugušilo rukovodstvo SIRIZA-e.

Shodno tome, njegovo imenovanje u rukovodstvo Zajedničkog organizacionog odbora šalje poruku jedinstva, i smatra se da to stavlja tačku na zlonamerne izveštaje, na šta su naglasili i saradnici predsednika stranke.

Očekuje se da će se razgovori uskoro dogoditi, te da će se ispoljiti različiti pogledi i stavovi u vezi sa budućnosti SIRIZA-e. Jedno od glavnih pitanja je da li će SIRIZA ostati levičarska stranka, ili će odlučiti da preusmeri fokus na levi centar u odnosu na ulogu članova i način rada. U svakom slučaju, Alexis Tsipras ponudiće prvi nagoveštaj na Međunarodnom sajmu u Solunu, 14. i 15. septembra. / ibna