SIRIZA smanjuje razliku sa ND tri dana pre izbora

SIRIZA smanjuje razliku sa ND tri dana pre izbora

Najnovije ankete pokazuju smanjenje razlike između SIRIZE i Nove demokratije. Konkretno, istraživanje koje je sproveo Kapa Research u ime novina “Ethnos” identifikuje razliku do 3,4%, predviđajući izborni “triler” sledeće nedelje.

Konkretno, SIRIZA je dobila 24,4%, a Nova demokratija 27,8%, zatim Zlatna zora (6,9%), dok je KINAL četvrti sa 6,3%, a KKE sa 5,3%. Iz ovih procenata se čini da će biti žestoke izborne borbe za treće mesto između Zlatne zore, Kinala i KKE.

Anketa je sprovedena tokom vikenda od 21. do 22. maja, poslednje sedmice predizbornog perioda. Primećeno je da je prvi dan ankete razlika između SIRIZA i ND zabeležena na 4 boda, dok je drugog dana jaz “zatvoren” na 3,4 boda.

Kao što politički analitičari objašnjavaju, ako se ovaj uzlazni trend SIRIZA nastavi, ako se razlika nastavi smanjivati u naredna 24 sata, onda bi evropski izbori eventualno mogli postati marginalna konfrontacija.

Dinamika za pobedu

Vlada i SIRIZA govore o dinamici pobede i zbacivanju „političke prevare Mitsotakis-Media“. Kako kažu, posljednjih dana kada su dileme glasanja postale jasnije, narod podržava SIRIZU, što se vidi i na velikim skupovima na otvorenom.

Upravo ta činjenica dovela je do toga da lider ND-a, kao i članovi konzervativne stranke, smanje očekivanja. Indikativno je da su do pre nekoliko nedelja ankete pokazivale razliku od blizu 10%. Bazirajući se na mitingu pristalica SIRIZE, izvori iz vlade na isti način objašnjavaju zašto anketne kompanije zatvaraju jaz između dve strane.

Poslednji potezi “kandidata” i borba za nove birače

U svakom slučaju, dva glavna protivnika čine svoje posljednje poteze kako bi ojačali svoj izborni uticaj. Mitsotakis danas govori u Solunu, dok će sutra u Atini Alekis Tsipras govoriti o posljednjem velikom skupu svoje stranke.

Tsipras i Mitsotakis posebno su usmereni na mlade glasače, starosti 17-21 godina, koji imaju pravo da glasaju prvi put. Prema zvaničnim podacima ministra unutrašnjih poslova, broj novih birača je 537.000.

“Glasanje o poverenju u budućnost i pozitivne mere ili glasanje za njihovo ukidanje i povratak na mere štednje i MMF-a”, je centralna poruka SIRIZE glasačima, ali se i naglašava da K. Mitsotakis služi interesima elita, a ne većine. Sa svoje strane, ND govori o “Grčkoj za sve”, opisujući poruku Tsiprasa kao podelu, naglašavajući potrebu za “političkom promenom” ./ ibna