SIRIZA traži da pismo Varvitsiotisa Osmaniju bude dostavljeno parlamentu

SIRIZA traži da pismo Varvitsiotisa Osmaniju bude dostavljeno parlamentu

Zamenik ministra spoljnih poslova Miltiadis Varvitsiotis izrazio je podršku napretku Severne Makedonije u pismu potpredsedniku vlade severno-makedonske vlade Bujaru Osmaniju.

Prema novinskoj agenciji MIA, grčki ministar naglasio je potrebu za potpunom primenom Sporazuma iz Prespe, nazivajući ga “imperativom”. Vladina agencija takođe ističe da je M. Varvitsiotis naglasio da je za grčku vladu pristup zemalja zapadnog Balkana preduzećima iz EU bio “strateški prioritet”.

SIRIZA će tražiti da pismo bude predato parlamentu, kako je najavio šef opozicije za međunarodne poslove, Georgios Katrougalos. U pisanoj izjavi, bivši ministar spoljnih poslova pozdravio je pismo, ukazujući na kontradikciju sa onim što je Nova demokratija podržavala pre izbora. “Mi sa nestrpljenjem očekujemo objašnjenja ministra onima koji veruju u ono što je Nova demokratija demagoški podržavala pre izbora u vezi sa poštovanjem sporazuma”, rekao je on.

Podseća se da je Sporazum iz Prespe bio predmet kontroverze između vlade Aleksisa Ciprasa i Nove demokratije, koja se kao glavna opoziciona stranka u to vreme protivila ratifikaciji Sporazuma u parlamentu. Rukovodioci Nove demokratije opisali su sporazum kao „štetu rasprodaju“, dok je Kiriakos Mitsotakis osporio sporazum tadašnje vlade sa evropskim rukovodstvom. / ibna