SIRIZA traži hitan sastanak grčkog Nacionalnog saveta za spoljnu politiku

SIRIZA traži hitan sastanak grčkog Nacionalnog saveta za spoljnu politiku

Grčka opoziciona stranka SIRIZA poziva Nacionalni savet za spoljnu politiku da se hitno sastane, jer veruju da grčka Vlada pitanja spoljne politike rešava bez kompasa i strategije.

SIRIZA, u izjavi svog ministra spoljnih poslova u senci i bivšeg ministra spoljnih poslova Giorgosa Katrougalosa, dalje poziva Vladu da sledi politiku koju je utvrdila i sprovodila Vlada Alexisa Tsiprasa, istovremeno promovišući program pozitivnog dijaloga i proaktivno reagujući na kršenje međunarodnih zakona.

Vlada se ključnim spoljnopolitičkim pitanjima, a naročito eskalirajućim turskim provokacijama, bavi bez kompasa, bez strategije, navodi se u izjavi.

“Od politike smirivanja situacije, koju je gospodin Mitsotakis izabrao na sastanku sa predsednikom Erdoganom,” nastavlja SIRIZA, “gde se on nije bavio ni prekršajima u Egeju, preko izjave vladinog portparola o kompenzaciji izbegličkog pitanja, kiparskom problemu i turskim provokacijama, pa sve do mahinacije Turske sa Libijom, nedostaju svi elementi koherentne spoljne politike”.

Ova situacija se ne može održati. Pasivna promatračka logika, ali ni krajnje desničarski glasovi, ne mogu odrediti stav države. Jedini izlaz je povratak aktivnoj spoljnoj politici koju je utvrdila i sprovodila vlada SIRIZE, koja je promovisala i pozitivan program dijaloga i proaktivan odgovor na kršenje međunarodnog legitimiteta, prvi put sa sankcijama Evropske unije, kaže se u saopštenju.

Nacionalno veće za spoljnu politiku mora biti sazvano odmah kako bi se postiglo koherentan, strateški okvir za odbranu naših nacionalnih interesa, zaključuje  SIRIZA./ibna