SIRIZA: Tri pitanja oko sastanka Mitsotakis – Erdogan

SIRIZA: Tri pitanja oko sastanka Mitsotakis – Erdogan

SIRIZA je spremna da postavi tri pitanja grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu uoči njeogovog susreta sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji bi trebalo da bude održan u Londonu. Opoziciona stranka podseća da je posle kontakata Mitsotakis-Erdogan prošlog septembra u Njujorku, vlada istakla da su rezultati “bolji nego što se očekivalo”.

„Događaji nakon tog sastanka na žalost pokazali su da Vlada nije u pravu“, naglašava SIRIZA, ukazujući na „oštar porast“ dotoka izbeglica te stalnih nezakonitih aktivnosti u okviru kiparske Ekskluzivne ekonomske zone i grčkog vazdušnog prostora. „Pre nekoliko dana, Turska je nastavila sa provokativnom aktivnošću do sad neviđenih nivoa, sprovodeći nešto što je nezamislivo potpisujući međunarodnopravni sporazum sa trenutnom libijskom vladom“, ističu zvaničnici SIRIZA.

„Prema tome, ključno je pitanje kakvu će strategiju smisliti Mitsotakis za sastanak sa turskim predsednikom“, pita se stranka Alexisa Tsiprasa. Konkretno, pitanja koja postavlja glavna opozicija premijeru su:

Da li će pozvati na momentalni prekid provokativne i ilegalne aktivnosti u Egeju i kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni? Da li će tražiti da se odmah povuče nepostojeći sporazum između Turske i Libije, koji grubo krši grčka suverena prava južno od Krita, kokja proizilaze iz pomorskih zakona? Hoće li pozvati na poštovanje Zajedničke izjave EU-Turska o neposrednom smanjenju izbegličkog i migracijskog toka, ili će držati korak politikom smirivanja, pristupom koji je, na osnovu rezultata, već dva puta osuđen na propast; kako u ograničavanju tokova, tako i u okončanju nezakonitog ponašanja Turske?“

U isto vreme, SIRIZA ponavlja zahtev Alexisa Tsirasa za sednicu Nacionalnog saveta za spoljnu politiku, kako bi se pružio temeljit izveštaj o nedavnim potezima i vladinim operacijama. Tsipras, kritikujući Vladu, tvrdi da ona sprovodi „politiku pasivnosti“ kada je u pitanju Turska, optužujući premijera da nije iskoristio odluku Evropskog saveta o sankcijama. Čak je pozvao na produženje sankcija protiv Ankare, kako bi se takođe uključili prekršaji južno od Krita. / ibna