SIRIZA: Vlada pretvorila Grčku u “statistu”

SIRIZA: Vlada pretvorila Grčku u “statistu”

Najjača grčka opoziciona partija, SIRIZA, oštro je kritikovala vladinu spoljnu politiku, optužujući je da je smanjila aktivnosti zamlje na nivo posmatrača i pretvorila Grčku u “statistu” što se tiče kritičnih međunarodnih događaja. Uoči posete premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva, Rimu sa ciljem da deblokira proces pristupanja EU, opozicioni izvori tvrde da je takva inicijativa trebala doći od strane grčke Vlade.

Prema funkcionerima SIRIZE, vladajuća Nova demokratija je zaglavljena u introvertnosti, koja je tera da, sa jedne strane podrži Prespanski sporazum, ali se ne uključuje u razvoj događaja sa odbijanjem pregovora o pridruživanju.

“Dok govori da podržava evropsku perspektivu ove zemlje, prepustila je inicijativu Danskoj, Holandiji i Italiji,” rekao je jedan funkcioner SIRIZE. Takođe optužuju Vladu da s jedne strane kritikuje stav Francuske a sa druge prihvata i ponavlja argumente za povezivanje kandidature Severne Makedonije sa albanskom.

Istovremeno, kažu da je jedini potez Mitsotakisove Vlade bio da “kaže evropskim parlamentarcima iz Nove Demokratije da se sakriju kada velika većina u Evropskom parlamentu glasa za hitan početak pregovora o pridruživanju”.

Zaista, glavna opoziciona stranka je jasna kada kaže da će da iskoristi dipolomatske uspehe iz vremena dok je bila na vlasti kako bi preduzela neophodne inicijative te osnažila evropsku perspektivu Severne Makedonije./ibna