SIRIZA: Vlada snosi odgovornost za odsustvo sa samita u Berlinu

SIRIZA: Vlada snosi odgovornost za odsustvo sa samita u Berlinu

Grčkaopoziciona stranka SIRIZA optužila je premijera Kyriakosa Mitsotakisa i njegovu Vladu za izostanak sa Berlinskog samita o Libiji. „Čini se da nije Turska izolovana od međunarodne zajednice; Grčka nije uzela učešća u procesu od suštinskog značaja  koji se sada odnosi na njena suverena prava“, primećuje SIRIZA u izjavi, pozivajući se na„ veliku odgovornost Mitsotakisove Vlade“.

Glavna opoziciona partija ukazuje na prvo učešće Alžira i Konga, ali odsustvo Grčke, koja je učestvovala na prethodnim Međunarodnim samitima o Libiji u Palermu, Italija, u novembru 2018. godine sa tadašnjim premijerom Alexsisom Tsiprasom kao svojim predstavnikom. Zaista, bivši ministar spoljnih poslova Nikos Kotzias otkrio je na Tvitteru da je Ialiji, kada se pripremala za konferenciju u Palermu, Grčka pretila vetom. „Poslao sam im vrlo jasnu poruku, ne molivši ni za šta:„ Neće biti donesena odluka ukoliko Grčka ne bude pozvana. U suprotnom, veto će biti na konferencijskom stolu ministra spoljnih poslova”. To bi trebalo uraditi i sada“, objavio je bivši ministar.

Odgovarajući SIRIZI, portparol Vlade optužio je opozicionu stranku da “navija” da Grčka ne bude pozvana u Berlin. Istovremeno, primećuje da je u junu 2015. godine, kada je Nemačka bila domaćin prvih sastanaka visokih zvaničnika iz šeme P5 + 5, koja se razvila u Berlinskom procesu, Tsiprasova Vlada „propustila da čak i razmotri moguće učešće Grčke“, naglašavajući da je Grčka „pod odgovornošću SIRIZE“ izostala sa samita u Abu Dabiju (2017) i Parizu (2018).

SIRIZA primećuje da je predlog specijalnog izaslanika UN-a Ghassan Salame za mir u Libiji nakon ponovnog porasta sukoba u aprilu 2019. godine izašao na vidjelo 29. jula 2019. Zatim je posetio prestonice i zvanično izneo svoj predlog u Savetu bezbednosti UN-a, kako bi se pokrenuo novi proces u Berlinu 4. septembra. Prvi sastanak održan je sredinom septembra u Berlinu, kažu oni, tako da ga je to stavilo u vreme kada je Grčka već bila pod Mitsotakisovom upravom.

Štaviše, ističu da samit u Palermu u novembru 2018. nije bila jedina konferencija o miru u Libiji poslednjih godina ili deo Berlinskog procesa 2019., već poslednja međunarodna inicijativa pre Berlinskog procesa 2019. godine. „Stoga, nakon što smo tamo obezbedili učešće zemlje, izostanak pozivnice u sadašnjem Berlinskom procesu, u vreme kada smo imali još više razloga da budemo tamo, jer su u pitanju naši glavni nacionalni interesi, predstavlja veliku prepreku našoj spoljnoj politici“, dodaje SIRIZA.

Nastavljajući sa žestokim kritikama protiv vladine spoljne politike, glavna opoziciona stranka poslednjih meseci govori o “neusklađenostima” i “kontradiktornim izjavama” oko toga da li se dijalog o merama za izgradnju poverenja sa Turskom mora nastaviti; da li su preduzete mere za proširenje evropskih sankcija na ilegalne aktivnosti van Krita; u kojoj meri je izjava premijera o podršci egzekuciji iranskog generala bila tačna; da li je zaista postojala posebna inicijativa SAD-a za izbegavanje većih sukoba s Turskom izvan Krita nakon posete premijera Vašingtonu; da li se Vlada borila da prisustvuje predstojećem Samitu u Berlinu, prema rečima portparola Vlade, ili neće učestvovati, kako je izjavio ministar spoljnih poslova. / ibna