SIRIZA zahteva da je vlada obavesti o izveštaju Stejt Departmenta

SIRIZA zahteva da je vlada obavesti o izveštaju Stejt Departmenta

Grčka opoziciona SIRIZA-Napredni savez zahteva od vlade da objavi informacije o Izveštaju Stejt Departmenta o narušavanju nacionalnog vazdušnog prostora Grčke od strane Turske, koji je dostavljen spoljnim i odbrambenim odborima američkog parlamenta i Senata, na osnovu odredbi Zakona o Istočni Mediteran (East Med Act), saopštila je stranka.

Ako se potvrde informacije prema kojima Stejt department izjavljuje da nije u stanju da utvrdi odgovarajuću listu, potvrđujući turske stavove o suverenitetu grčkih ostrva, ovaj izveštaj je potpuni neuspeh spoljne politike vlade Kyriakosa Micotakisa i ozbiljan udarac zemlji, nacionalnim interesima i grčko-američkim odnosima.

Ako su, nekoliko nedelja nakon posete američkog državnog sekretara Grčkoj, stavovi Stejt departmenta sada takvi, Nova demokratija je za vrlo kratko vreme uspela da uništi važne korake u grčko-američkim odnosima, koji su se dogodili tokom godine vlade SIRIZE u korist interesa zemlje. To su, na žalost, plodovi politike „lojalnog i predvidljivog saveznika“ koju je formulisao gospodin Mitsotakis na svom sastanku sa predsednikom Trampom i sprovodio ratifikacijom revidiranog Sporazuma o odbrambenoj saradnji, ne tražeći ništa zauzvrat. Podsećamo, ovaj susret pratila je najgora eskalacija turske agresije u poslednjih 25 godina, uz toleranciju predsednika Trampa.

Čak i u poslednjem trenutku, moraju se učiniti svi napori da se izraze i zabeleže grčki stavovi u nadležnim odborima i da se preokrene ovaj posebno nepovoljan razvoj događaja, zaključuje se u saopštenju SIRIZA – Napredne alijanse. / Ibna