SIRIZINO vrijeme da razmisli i planira „dan posle“

SIRIZINO vrijeme da razmisli i planira „dan posle“

Alexis Tsipras će okupiti politički sekretarijat SIRIZE po prvi put posle nedeljnih izbora. Na sastanku od velikog interesa, rukovodstvo glavne opozicione stranke će se osvrnuti na izbornu bitku i njene rezultate, uglavnom se fokusirajući na naredne korake stranke.

Kao što članovi partije ističu, neophodno je identifikovati greške i slabosti prošlosti, a ipak kao prioritet postaviti planiranje „dana posle“; ne samo na rekonstrukciju same stranke, već i na vrstu opozicionog delovanja kojeg će SIRIZA sprovesti u parlamentu.

Dobro informisani izvori navode da je Alexis Tsipras odlučan da napravi neophodne promene na organizacionoj i strukturalnoj slici partije, kako bi odgovarao njenoj izbornoj bazi, koja izgleda da se stabilizuje.

Unutar SIRIZE izražavaju se različiti pogledi. Ima onih koji govore o novoj nepodeljenoj stranci, koja uključuje rukovodioce, pokreta i birače levog centra, kao i one koji dolaze iz PASOK-a; sa jasnim pravcem levog centra. Drugi stav, uglavnom izražen tendencijom levičarske partije, je da se SIRIZINI levičarski identitet poboljša, kroz jaču organizaciju i kroz jačanje njenih karakteristika.

Međutim, postoje i rukovodioci koji naglašavaju da otvaranje prema levom centru, zajedno sa masovnom integracijom novih članova, može biti jasno kombinovano sa ličnim identitetom stranke i njenim učešćem u pokretima koji će braniti ono što je postignuto u protekle četiri godine.

U svakom slučaju, ključni cilj koji je postavljen, a očekuje se da će nakon sastanka postati jasniji, jeste da SIRIZA izvrši institucionalnu i programsku opoziciju koja će biti militantna i društveno prisutna tamo gdje je potrebna.

Politički sekretarijat će takođe odlučiti da održi sastanak Centralnog komiteta stranke, što će se završiti na datum redovne konferencije. Kako kaže sekretar SIRIZE, P. Skourletis, cilj je da se sastanak Komiteta održi ove godine. /ibna