Sitna slova odluke Evrogrupe

Sitna slova odluke Evrogrupe

Na prvi pogled grčka Vlada izgleda prilično zadovoljna odlukom Eurogrupe, čekajući novi zajednički fond za oporavak sredinom godine. Fond će biti spreman za šest meseci i smatra se „protivtežom“ odbijanju Berlina da izdaje evroobveznice.

Nema povratka na kreditne linije i memorandume zasnovane na osnovnom scenariju za napredovanje krize u zdravstvenom sistemu, rekao je juče ministar finansija Christos Staikouras. Osvrćući se na odluke Evrogrupe, on je rekao da je to to pozitivna odluka koja bi, međutim, trebala biti polazna tačka za još ambicioznije inicijative u budućnosti, u osnovi ukazujući na novi fond za koji se očekuje da će biti finansiran sa dodatnih 500 milijardi evra. Rekao je da predlog evroobveznica nije prošao jer je bilo previše teško ići naprijed sa tim predlogom kada mu se usprotivila velika grupa država. Naglasio je potrebu da fokusiranja na inovativno finansiranje, za koje se očekuje da će biti usvojeno na samitu.

Vredno je napomenuti da je Staikouras naglasio da će lideri država članica biti pozvani da razjasne uslove zajma ESM-a sa posebnim uslovima zdravstvene krize. Da li se upućivanje na troškove zdravstvene zaštite odnosi na zdravstveni sistem, ali i na ono što je uključeno u indirektne troškove? Međutim, u odluci se navodi da se ESM zajam daje za podršku domaćem finansiranju direktnih i indirektnih troškova zdravstvene zaštite, lečenja i prevencije koji su posledica krize.

Memorandum?

Drugo ključno pitanje je da li će ovo finansiranje – 2% za svaku zemlju eurozone – biti praćeno uslovima, odnosno memorandumom. Upotreba ovih 2% (za Grčku to znači korišćenje 4 milijarde evra) neće biti praćeno uslovima, barem ne jakim. Međutim, ključno pitanje ostaje šta će se dogoditi u slučaju da zemlji treba više od 2% dok ne bude osnovan novi fond. Dobro obavešteni izvori primećuju da će se u takvom slučaju kreditna linija i sve što ona podrazumeva aktivirati nametanjem memorandumskih uslova u zemljama članicama evrozone.

Ovo je jedna od glavnih tačaka kritike protiv odluka, zajedno sa odbijanjem udruživanja duga za zemlje evrozone. / ibna