Situacija na Egejskim ostrvima se zagrijava u reakcijama na rekviziciju zemljišta i zatvorene strukture

Situacija na Egejskim ostrvima se zagrijava u reakcijama na rekviziciju zemljišta i zatvorene strukture

Ostrva severoistočnog Egeja ulaze u fazu nemira nakon odluke grčke Vlade o rekviziciji zemljišta i uspostavljanja novih zatvorenih centara za izbeglice i migrante. Institucije lokalne samouprave i stručna tela na ostrvima jednoglasno pokazuju protivljenje prema vladinoj inicijativi, jer, između ostalog, postoji velika zabrinutost da se plan o smanjenju pritiska migranata i izbeglica na ostrva nikada neće realizovati, čime su ostrva pretvorena u zatvore za ove ljude.

Opštinsko veće Zapadnog Lesvosa odlučilo je da se formiraju patrolne grupe na području u blizini Karave, gde se planira izgraditi nova struktura. Zakazana je i Skupština koja će se održati u Multicenteru Mantamadosa, u sredu posle podne.

Takođe je odlučeno da na sledeći sastanak Gradskog veća Zapadnog Lesvosa pozovu ministra za imigraciju  i da podnesu žalbu upravnim sudovima i Državnom veću protiv odluke o klasifikaciji ove oblasti. Opštinsko veće Hiosa izrazilo je neslaganje sa zahtevom za korišćenje opštinskog zemljišta na lokaciji „17“.

“Ne nameravam da ostanem gradonačelnik ovog ostrva Ellis, jer sada više nema sumnje gde ovo vodi, i tražio sam od gradskog veća da me prati”, rekao je gradonačelnik Zapadnog Lesvosa. Ranije je ministar za imigraciju Notis Mitarakis odložio sastanak sa gradonačelnicima i regionalnim guvernerom severnog Egeja, koji je bio zakazan za četvrtak. “Budući da među gradonačelnicima postoje sukobljena mišljenja, sastanak ćemo odložiti za sedam dana”, naglasio je on na ANT1 kanalu.

“Dijalog ne može biti alibi za neaktivnost”, rekao je portparol Vlade, objašnjavajući izbor zemljišta za izuzimanje. Takođe je opisao Vladin plan „da ugasi sadašnje haotične i stvori kontrolisane zatvorene strukture“ kao važan korak, tokom brifinga novinara unutrašnje politike. Naglasio je da će Vlada obezbediti raspodelu migranata u svim regionima u unutrašnjosti, što još uvek nije precizno definisano, jer otpor koji pokazuju gradonačelnici i regionalni guverner, a 90% njih dolazi iz Nove demokratije, ostaje čvrst.

SIRIZA je pozvala vladu da „vrati zakonski akt“ o zahtevima građana. Portparol stranke je čak optužio Novu demokratiju za “inerciju, stalne vulgarnosti te prebacivanje odgovornosti i jurisdikcije, kao i za krajnje desničarsku ideologiju” koja je “u samo sedam meseci dovela do neviđenih nereda”. „Etno-populizam se ne isplaćuje u smislu partijskih davanja. To ima olitčku cenu“, rekao je Aleksis Haritsis. / ibna