Situacija o Zakonu o slobodi veroispovesti se zaoštrava

Situacija o Zakonu o slobodi veroispovesti se zaoštrava

Nakon što je Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore danas podržao Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, o nacrtu ovog zakona će se u četvrtak raspravljati na sednici Parlamenta.

Sedam članova Zakonodavnog odbora iz vladajuće koalicije glasalo je da je predlog zakona u skladu sa Ustavom, dok su dva, iz redova opozicije, bili protiv.

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je na sastanku Odbora da je namera Vlade bila da ispuni svoje ustavne obaveze i da garantuje jednaka prava svima u građanskoj državi, Crnoj Gori.

“Predlažući zakon o slobodi veroispovesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i građana Crne Gore koji nisu vernici”, rekao je Pažin u uvodnom obraćanju na zasedanju zakonodavnog odbora Skupštine.

Pažin je rekao da se u Crnoj Gori, kao i bilo gde drugdje gde postoji vladavina zakona, vlasništvo nad imovinom može uspostaviti samo dokazom o vlasništvu.

“Pravni subjektivitet može se steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra mogu se koristiti samo u skladu sa zakonom”, rekao je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da je protivustavan bilo koji zakon koji bi omogućio bilo kojoj verskoj zajednici da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema.

Početak sednice Odbora obeležen je maršom nekoliko stotina sveštenika Srpske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom Amfilohijem iz Crne Gore. Oni su, okruženi stotinama vernika, javno tražili od članova Odbora da odbace nacrt zakona jer on, po njihovom mišljenju, krši pravo Crkve da zadrže manastire i crkve kao svoju imovinu.

Pozvali su poslanike islamske veroispovesti da glasaju protiv zakona./ibna