Situacija sa turskim građanima je ispolitizovana, kažu advokati

Situacija sa turskim građanima je ispolitizovana, kažu advokati

Zakonski zastupnici turskih državljana, čije izručenje traži Republika Turska, smatraju da prava njihovih klijenata, prije svega, trebaju štititi institucije Bosne i Hercegovine, i da oni, kao zakonski zastupnici, postoje “da pruže dokaze da njihovi klijenti nisu članovi nijedne terorističke organizacije, da se protiv njih ne vodi postupak i da su oni legalno i legitimno u BiH godinama.”

Advokat Nedim Ademović rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Sarajevu da je “situacija s turskim građanima ispolitizovana i da postoji veliki politički pritisak na institucije BiH da reše ove slučajeve, ne na zakonit način i u skladu sa zakonima i Ustavom BiH i međunarodnim standardima, nego kroz političke sporazume između dve zemlje”.

Prema lokalnim medijima, Ankara je dostavila spisak od osam turskih državljana koji sada žive u BiHi i čiji su pasoši poništeni.

“Verovali smo da se to nikada neće dogoditi jer smo mislili da će institucije rešiti problem na zakonit način, ali je situacija ispolitizovana do te mere da moramo braniti naše klijente”, rekao je Ademović.

On je dodao da „ni jedan građanin ne može biti izručen bez dokaza da je počinio krivično delo.“ Ademović je naglasio da u Turskoj ne postoji proces, istraga ni optužnica protiv njih.

„To su osobe koje normalno rade i žive u Bosni i Hercegovini“, rekao je Ademović.

Advokat Senka Nožica je istakla da ovi turski državljani dugo žive u BiH i da nikada nisu bili dio krivičnog postupka.

„Naši klijenti već godinama žive u BiH, neki od njih više od 20 godina. Uglavnom rade kao nastavnici, profesori, svi su oženjeni i većina njih ima decu ovde “, kazala je Nožica novinarima, dodajući da njihovi klijenti nisu na suđenju ni u Turskoj niti u Bosni.

„Neki od naših klijenata su poznati građani u našem društvu. Nećemo reći njihova imena i znate da je jedan od njih bio nominovan za Šestoaprilsku nagradu, koja nije uručena”, dodala je ona.

Prema izvještajima, više od 60 turskih državljana u BiH podnijelo je zahtev za azil, uključujući osam osoba sa liste koja je dostavljena članovima Predsjedništva BiH tokom poslednje posete turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana BiH.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç izjavio je u pisanoj izjavi lokalnim medijima da je njegova zemlja odlučna da nastavi borbu “do dana kada FETÖ bude uklonjen iz svih područja u kojima deluje pod različitim maskama”.

„U ovom procesu nastavićemo da upozoravamo sve naše prijatelje i partnere, uključujući Bosnu i Hercegovinu, na FETÖ i pozivamo na blisku saradnju, koju upravo međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma podrazumeva. Nastavićemo plodnu saradnju sa vlastima BiH s krajnjim ciljem okončanja postojanja ove organizacije u zemlji“, naglasio je ambasador Koç.