Situacija u Albaniji postaje napeta nakon nasilnih sukoba između opozicije i policije

Situacija u Albaniji postaje napeta nakon nasilnih sukoba između opozicije i policije

Situacija u Albaniji postala je prilično napeta nakon nasilnih sukoba između opozicije i policije u subotu. Sve je počelo demonstracijama koje je opozicija planirala da organizuje ispred sedišta premijera u 18.30 časova. U obraćanju pred masom, lider Demokratske stranke, glavne stranke opozicije, Lulzim Baša, optužio je premijera Edi Rama za zločine i korupciju. Baša je pozvao premijera da podnese ostavku što je pre moguće.

Dok se opozicioni lider obraćao gomili, mnogi od njih su probili policijski kordon i bacili Molotovljeve bombe prema kancelariji premijera.

Premijer Rama reagovao na mrežama

Tokom vremena kada su se demonstracije opozicije nastavile, premijer Rama je reagovao na društvenim mrežama.

“Kako je tužno čuti opozicionog lidera koji govori vladi “Odlazi!” hrapavim glasom, dok ljudi oko njega bacaju bombe na zgradu!”, napisao je Rama.

On je dodao da je zemlja ta koja trpi posledice tih dela, a ne vlada i on.

Američka ambasada osuđuje nasilje

Kako se protest opozicije odvijao, američka ambasada objavila je saopštenje u kojem je osudila nasilje:

“Američka ambasada osuđuje nasilje koje se događa tokom večernjeg protesta. Izraženi cilj opozicije da Albanija ojača demokratiju suprotstavlja se trenutnim nasiljem demonstranata. Nasilje je inherentno, nedemokratsko i mora prestati. Vođe protesta imaju odgovornost da pozivaju na mir. Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost. ”

Demonstranti marširali prema parlamentu

Nakon završetka demonstracija ispred zgrade vlade, demonstranti su marširali prema parlamentu gde su se ponovo sukobili sa policijskim jedinicama za suzbijanje nemira, koji su koristili suzavac i vodene topove u pokušaju da rasteraju demonstrante. Tokom tih sukoba, policija je pretukla visokog funkcionera opozicije, Saita Dollapija, koji je uhapšen i odveden.

Sukobi ispred policijske uprave

Nakon hapšenja predstavnika opozicije, Saita Dollapija, demonstranti i najviši predstavnici opozicije krenuli su prema policijskoj stanici u Tirani, gde je zadržan Dollapi. Tamo je još jednom došlo do sukoba policije i demonstranata, koji su zahtevali puštanje predstavnika opozicije.

Opozicija najavljuje nastavak protesta

Nakon sastanka u ranim jutarnjim satima, lider demokrata Lulzim Baša izjavio je da će se protesti opozicije nastaviti u ponedjeljak “kao odgovor na policijsko nasilje koje je naredio Edi Rama”, dodajući “pozivam ljude da se pridruže sutrašnjem protestu ispred policije Tirane u 11 sati ujutro zatražiti oslobađanje svih onih koji su uhapšeni“. / ibna /