Sjedinjene Američke Države uvrstile hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza

Sjedinjene Američke Države uvrstile hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak uveče da je američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost objavilo da su Sjedinjene Američke Države odlučile uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza. “Verujem da će to doprineti ne samo turističkim putovanjima nego daljnjim ulaganjima i privrednoj razmeni između SAD-a i Hrvatske”, naglasio je Plenković.

On je na kazao da to znači da će, za nekoliko sedmica, nakon što se završe tehničke pripreme, hrvatski državljani moći putovati u SAD bez dosad potrebnog izdavanja viza koja je neretko delovala odvraćajući.

Premijer je i na Twitteru pozdravio odluku američkog Ministarstva o uvrštavanju Hrvatske u program izuzeća od viza, ocenivši da će to dodatno osnažiti veze između dve zemlje.

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembra moći putovati u SAD bez viza, objavio na svom Twitter profilu potpredsednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podsekretaru Ministarstva unutrašnje bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembramoći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali pre svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država”, objavio je Božinović.

U izjavi za Hinu, Božinović je ocenio da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i poverenja, ali i predanog rada.

“No, najveću vrednost ove odluke će osetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja”.

Vesti o službenom ulasku Hrvatske u program izuzeća od viza za SAD Silvers je Božinoviću prenio u telefonskom razgovoru. “Američki sagovornik zahvalio je timovima koji su učestvovli u višegodišnjem predanom radu i zaslužni su za ovo dostignuće”, kazao je Božinović.