Ski Centar Kolašin očekuje novu žičaru

Ski Centar Kolašin očekuje novu žičaru

Vlada Crne Gore investiraće devet miliona evra u izgradnju još jedne žičare na skijalištu Kolašin 1600, za koju je Uprava javnih radova u utorak potpisala ugovor sa konzorcijumom “Doppelmayr – Kolašin”. Žičara će povezati skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

U saopštenju za javnost Vlade Crne Gore se kaže da je ugovorom predviđeno da izrada Idejnog rešenja isklopive šestosedne žičare K7 bude završena za dva meseca od njegovog potpisivanja, izrada Glavnog projekta četiri meseca od prihvatanja Idejnog rešenja, dok je rok izgradnje žičare godinu od dana uvođenja izvođača u posao.

“Polazna stanica nove žičare biće na nadmorskoj visini od 1.430 metara, dok je izlazna tačka na 1.770 metara nadmorske visine. Horizontalna dužina iznosi oko 1.400 metara, a kapacitet 2.600 skijaša na sat,” kaže se u saopštenju.

Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, nakon što je pre pola godine ski centar Kolašin 1600 i zvanično otvoren. U izgradnju postojeće žičare, bazne stanice, ski staza, pristupnih saobraćajnica i pratećih sadržaja, Vlada Crne Gore je do sada uložila 17 miliona evra, dok će sa novom žičarom i pratećim infrastrukturnim elementima vrednost investicije dostići 30 miliona eura.

“Investiranje u izgradnju skijališta Vlada je prepoznala kao šansu za razvoj sjevera Crne Gore i njegovih turističkih potencijala, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana. Uprava javnih radova trenutno realizuje projekte izgradnje ski centara na Hajli u Rožajama, Cmiljači u Bijelom Polju i Žarskom u Mojkovcu, u koje će u naredne tri godine biti uloženo više od 100 miliona eura,” kažu u vladi.