Skoplje čeka izvještaj EU o napretku

Skoplje čeka izvještaj EU o napretku

Komesar za proširenje EU Johannes Hahn predstavit će u sredu paket proširenja EU, koji se sastoji od izveštaja o napretku zemalja kandidata i predloga da se Bosni i Hercegovini odobri status kandidata.

Iako su vlasti u Skoplju izjavile da su mogli videti nacrt izveštaja o Severnoj Makedoniji, detalji još nisu objavljeni. Međutim, Hahn je u nekoliko navrata izjavio da će Evropska komisija preporučiti pokretanje pregovora o pridruživanju za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Međutim, odluka o pokretanju pregovora o pridruživanju bit će donesena 18. juna na sastanku ministara spoljnih poslova EU.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, očekuje pozitivan odgovor iz Brisela.

„Očekuje se da će Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo od EU i pokrenuti pregovore o pridruživanju ove godine. Brisel mora da prizna naš uspeh, inače bi rizikovao da izgubi svoj uticaj na Balkanu i ojača konkurente u regionu“, rekao je Dimitrov za Financial Times.

Ambasador EU u Skoplju izjavio je juče da je sada na državama članicama da odluče da li će Severna Makedonija pokrenuti pregovore o pridruživanju. “Optimističan sam, uprkos dodatnom prisustvu euroskeptičkih stranaka u novom Evropskom parlamentu. Međutim, to neće imati negativan uticaj na politiku proširenja“ rekao je Žbogar. / ibna /