Skoplje očekuje da Bugarska ne postavlja prepreke za dobijanje datuma za početak pregovora

Skoplje očekuje da Bugarska ne postavlja prepreke za dobijanje datuma za početak pregovora

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski naglasio je da trenutno ne postoji zvanično upozorenje nijednog relevantnog faktora u Bugarskoj da će blokirati početak pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom.

“Nema upozorenja relevantnih faktora susedne Bugarske da će nas blokirati do sredine ovog meseca kada očekujemo da dobijemo datum za pregovore i evropsku odluku 15. ili 17. oktobra”, rekao je predsednik Pendarovski.

Prema njegovim rečima, bugarski državni lideri na sastanku u ponedeljak najavili su postavljanje zahteva koji bi mogli biti ugrađeni kao referentna tačka u daljem toku pregovora.

Odgovor Pendarovskog dolazi nakon što je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla bugarskim medijima da podrška evropskoj integraciji Severne Makedonije nikada nije bila bezuslovna, kao ni dobrosusedski odnosi. “Nema načina da postanete članica EU i imate otvorena pitanja u bilateralnim odnosima”, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova. Zaharijeva je dodala da je istorijski dogovor Skoplja i Sofije sada najozbiljnije pitanje, s obzirom da je spor oko imena rešen Sporazumom iz Prespe.

Premijer Zoran Zaev naglasio je juče da je region primer kako se problemi mogu prevazići zajedno, dok mala država poput Republike Severne Makedonije šalje regionu poruke promene i nade.

Goce Delcev, za koga se smatra da je nacionalni heroj i u Bugarskoj i u Severnoj Makedoniji, doveo je u sumnju sporazum o dobrosusedskim odnosima postignut između Sofije i Skoplja pre godinu dana.

Stručnjaci iz obe zemlje raspravljaju o tome kome pripada ta istorijska ličnost u sklopu pokušaja da reše sve sporove koji imaju veze sa istorijom. Međutim, stručne rasprave su se pretvorile u političke./ibna