Skoplje očekuje dobre vesti iz Luksemburga

Skoplje očekuje dobre vesti iz Luksemburga

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU danas odlučiti hoće li Severna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svetlo za pokretanje pregovora o članstvu, što je Evropska komisija preporučila 29. maja u Izveštaju o napretku. Stručnjaci za političke poslove očekuju dobre vesti.

Simonida Kačarska iz skopskog Instituta za evropsku politiku kaže da očekuje pozitivnu odluku u oktobru.

“Očekujemo dobre vesti, a odlaganja do 2 ili 3 meseca ne smiju nas obeshrabriti. Međutim, čak i ako prevaziđemo ovu prvu prepreku, to ne znači da smo uspeli”, kaže Kačarska.

Vladimir Medjak, iz Evropskog pokreta iz Srbije, kaže da se zemlja mora fokusirati na reforme koje trebaju ubrzati proces integracije.

„Jedna od najvažnijih stvari je poboljšanje kapaciteta administracije za pregovore, angažovanje kompetentnih ljudi i fokusiranje na najvažnija poglavlja, poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, jer će to odrediti brzinu kojom Brisel donosi odluke”, kaže Medjak.

Ovo su izjave koje su se mogle čuti u Skoplju tokom konferencije organizovane od strane civilnog društva. Državni lideri su takođe optimistični po pitanju pozitivne odluke iz Luksemburga. / ibna /