Skoplje odbacuje poziv Bugarske na poseban sastanak istorijske komisije

Skoplje odbacuje poziv Bugarske na poseban sastanak istorijske komisije

Republika Severna Makedonija odbacila je zahtev Bugarske za posebnim sastankom zajedničke komisije za istorijska i obrazovna pitanja, čiji je cilj trebalo biti ubrzanje napora kako bi se preostala sporna pitanja rešila pre oktobra.

Bugarski ko-predsedavajući komisije Angel Dimitrov ranije je poslao zahtev Severnoj Makedoniji da se ta komisija sastane pre kraja avgusta.

Zahtev je usledio je nakon poziva bugarskog premijera Boika Borissova tokom posete Skoplju 1. avgusta, da komisija donese rezultate do oktobra, te da ne odlaže sastanke, nego „svakodnevno radi“.

Bugarska nacionalna televizija izvestila je 4. avgusta da je predsedavajući komisije Severne Makedonije, profesor Dragi Georgiev, rekao da sastanak u avgustu nije moguć zbog sezone letnjih odmora, a sledeći sastanak biće održan kako je zakazano 12. i 13. septembra.

Komisija je osnovana u skladu sa dugoočekivanim sporazumom o dobrosusedstvu između Bugarske i Severne Makedonije i potrebna je za postizanje konsenzusa o ključnim pojedincima i događajima iz zajedničke istorije dve zemlje.

Konsenzus o ličnosti revolucionara Goce Delčeva je nije ustanovljen na komisiji i ranije je bio izložen riziku opstrukcije.

Prema BNT-u, Georgiev je rekao da zahtev za traženjem brzog rešenja kada je Goce Delčev u pitanju, u svrhu zadovoljavanja političkih potreba, može negativno uticati na rad komisije.

Rešenjem „spora oko imena“ sa Grčkom, Severna Makedonija se nada napretku u svojim evroatlantskim težnjama. Očekivalo se da će u junu 2019. ministri spoljnih poslova EU doneti odluku o otvaranju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom – i sa Albanijom – ali su odlučili da odlože odluku do oktobra./ibna